Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligmarkedet: Laveste antal november-handel i mere end et årti

Boligmarkedet: Laveste antal november-handel i mere end et årti

15. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Boligsiden viser, at der blev handlet 4.025 boliger i november. Det er en smule lavere end i oktober. Samtidig tegner november sig for den sløjeste novembermåned på boligmarkedet i 11 år. Og sammenlignet med begyndelsen af 2021, hvor handelsaktiviteten toppede på boligmarkedet, er handelsaktiviteten dykket med hele 66%.

Boligmarkedet er ramt. Vi skal mere end et helt årti år tilbage for at finde en lavere købelyst på boligmarkedet end i dag. Det er et virkelig voldsomt fald i handelsaktiviteten, og det springer gevaldigt i øjnene. Tilbagegangen på boligmarkedet skyldes højere renter, høj inflation og øget økonomisk usikkerhed. Mange danskere er nødt til enten at udskyde, justere eller droppe boligdrømmene, og det er med til at trække handlerne ned på det laveste i 11 år.

Også boligpriserne faldt i november. Huspriserne dykkede med 2,6%, hvilket er det største månedlige fald siden finanskrisen. Samlet er huspriserne faldt med 7% siden toppen i foråret. Lejlighedspriserne faldt med 1,7% i november og er nu samlet gået tilbage med næsten 9%. Vi forventer, at boligpriserne fortsætter faldet det næste halve til hele års tid. På landsplan forventer vi, at huspriserne står overfor yderligere fald på 5%-10%, mens lejlighedspriserne kan falde yderligere 10%.

Den helt store forklaring bag et boligmarked i bakgear er de massive rentestigninger, som året har budt på. Renten på et fastforrentet lån ligger i dag på 5%, hvor det var 2% ved årsskiftet. Det er en mærkbar rentestigning, og det sætter dybe spor på boligmarkedet med færre handler og faldende priser. Sammen med de højere renter påvirker også stigende energipriser, høj inflation og stor økonomisk usikkerhed boligmarkedet negativt.

Salgsskiltene er begyndt at vrimle frem på boligmarkedet efter den dalende handelsaktivitet har sat ind. Udbuddet er faldet 9 måneder i streg med næsten 30%, når der tages højde for sæsoneffekter. Det betyder, at boligkøberne har mere at vælge mellem, og samtidig at boligsælgerne har fået flere konkurrenter. Det er i sig selv med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.