Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
2021 bød på laveste antal tvangsauktioner i 14 år

2021 bød på laveste antal tvangsauktioner i 14 år

12. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 99 tvangsauktioner i december, når der tages højde for sæson. Det er et fald i forhold til november, som bød på 105 tvangsauktioner.

Samlet for året 2021 var der i alt 1.402 tvangsauktioner, hvilket er det laveste antal siden 2007. Det er et fald på 34% i forhold til 2020, som bød på 2.112 tvangsauktioner i 2020, mens det i 2019 og inden coronakrisen lød på 2.236 tvangsauktioner.

Det meget lave omfang af tvangsauktioner skyldes først og fremmest, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid. Hertil har boligmarkedets høje handelsaktivitet og stigende priser betydet, at det har været nemmere at sælge boligen i fri handel, såfremt man skulle stå i den ulykkelige situation, hvor man ikke skulle have råd til at sidde i boligen.

2021 ender som et helt særligt år på boligmarkedet. Det laveste antal tvangsauktioner i 14 år melder sig i klubben af en lang række udmærkelser, som boligmarkedet har præsteret i 2021. Udover de få som måtte gå fra hus og hjem, var der det højeste antal bolighandler nogensinde og største prisstigninger i 15 år.

Det er en ulykkelig begivenhed at komme i betalingsproblemer på boliglånet, som i sidste ende kan betyde en tvangsauktion. Derfor er det glædeligt, at det sker i et meget begrænset omfang. Det solide bagtæppe bag danskernes privatøkonomi består i, at beskæftigelsen steget til nye rekordhøjder med tilhørende stor jobsikkerhed, mens opsparingerne er rekordstore. Heller ikke midlertidige stigninger i ledigheden undervejs i coronakrisen fik boligmarkedet til at vakle det mindste. Hertil vil mange boligejere først og fremmest forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.

Boligejerne viser samtidig stærkeste betalingsevne på boliglånet siden 2007, viser tal fra Finans Danmark. Det er yderst positivt, at boligejerne viser så stærk en betalingsevne - både undervejs og efter krisen. En manglende betaling på realkreditlånet kan således være første skridt til en senere tvangsauktion. Vi forventer ikke et efterslæb i tvangsauktionerne fra coronakrisen. De danske boligejere og det danske boligmarked står robust.

Sidste gang tvangsauktionerne toppede var i 2010 ovenpå finanskrisen, hvor tvangsauktionerne lød på mere end 5.200.