Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Kurs mod færrest tvangsauktioner i 14 år

Kurs mod færrest tvangsauktioner i 14 år

4. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i oktober blev bekendtgjort 105 tvangsauktioner, når der tages højde for sæson. Det er færre end i september, som bød på 117 tvangsauktioner. Niveauet for tvangsauktioner er helt ekstremt lavt, og 2021 har retning mod det færreste antal tvangsauktioner siden 2007. Sammenlagt har årets første 10 måneder budt på 1.204 tvangsauktioner.

Det danske boligmarked indstiller kursen mod det laveste antal tvangsauktioner i 14 år. De danske boligejere har det rigtig godt og er bundrobuste. Beskæftigelsen steget til nye rekordhøjder med stor jobsikkerheden, og selvom ledigheden eksploderede for en periode, så var det altså ikke noget, som fik boligmarkedet til at vakle. 

Boligmarkedet har samtidig levet sit eget positive liv under coronakrisen præget af ekstremt høj handesaktivitet og stigende priser. Det betyder, at det har været nemmere at sælge boligen i fri handel, såfremt man kort og godt ikke skulle have råd til at sidde i boligen, blandt andet på baggrund af ledighed. Vi forventer desuden ikke, at der overhovedet tilnærmelsesvist kommer et efterskælv ovenpå coronakrisen i tvangsauktionerne. Det er en ulykkelig begivenhed at komme i betalingsproblemer på boliglånet, som i sidste ende kan betyde en tvangsauktion, og derfor er det glædeligt, at det sker i et meget begrænset omfang. Hertil vil mange boligejere først og fremmest forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.

De foreløbig 1.204 tvangsauktioner i 2021 kan sammenlignes med sidste år, som i samme periode bød på knap 1.830 tvangsauktioner i årets de første 10 måneder. I 2019 var det 1.860. Senest tvangsauktionerne toppede var i 2010 ovenpå finanskrisen, hvor tvangsauktionerne lød på 4.400 i årets første 10 måneder.

Nye tal fra Finans Danmark viser i tillæg, at boligejerne viser fremragende betalingsevne. Restancerne, som beskriver den ubetalte del af ydelsen på boliglånet, fortsætter med at falde, og ligger nu på det laveste siden 2007. Det er glædeligt, at boligejerne viser så stærk en betalingsevne - både undervejs og efter krisen. En manglende betaling på realkreditlånet kan således være første skridt til en senere tvangsauktion.