Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejerne viser bedste betalingsevne 14 år

Boligejerne viser bedste betalingsevne 14 år

1. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Finans Danmark viser, at boligejerne viser fremragende betalingsevne. Restancerne, som beskriver den ubetalte del af ydelsen på boliglånet, fortsætter med at falde, og ligger nu på det laveste siden 2007. Dagens tal dækker over terminsbetalingen på realkreditlånet i juli.

Restanceprocenten falder til 0,14% fra 0,15% kvartalet før. Det betyder, at boligejerne under ét ikke har betalt 1,4 kr. for hver 1.000 kr. i ydelse, som de skulle betale i ydelse i juli på realkreditlånet. Det er femte kvartal i træk, at restanceprocenten falder, og betalingsevnen dermed øges. For et år siden lød den på 0,20%. Sidste gang restanceprocenten toppede var i 2009 i følgerne af finanskrisen, hvor den var oppe og ramme 0,60%.

Boligejerne præsterer en decideret fremragende betalingsevne på boliglånet, som er den bedste i 14 år. Og det er med god grund. Boligmarkedet har været isoleret fra de negative sider af coronakrisen, og samtidig er beskæftigelsen steget til nye rekordhøjder med stor jobsikkerheden. Og selvom der for en periode var en eksplosion i ledigheden i begyndelsen af coronakrisen, så var det altså ikke noget, som fik fundamentet under boligmarkedet og boligejerne til at vakle. Boligmarked og boligejerne har været hammerrobuste gennem hele krisen, og det er et massivt sundhedstegn, der er værd at notere sig.

Det er glædeligt, at boligejerne viser så stærk en betalingsevne - både undervejs og efter krisen. En manglende betaling på realkreditlånet kan således være første skridt til en senere tvangsauktion. Men ligesom de få manglende betalinger, så er tvangsauktionerne også på det laveste i 14 år.

Ét er, at boligejerne generelt er robuste, men også den høje handelsaktivitet på boligmarkedet kombineret med stigende boligpriser er med til holde restancer og særligt tvangsauktioner ned. Det sker som følge af, at boligen nemmere kan omsættes i fri handel, såfremt der skulle opstå problemer med betaling af terminen. Hertil vil mange boligejere først og fremmest forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.