Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligpriserne sætter endnu en rekord

Boligpriserne sætter endnu en rekord

9. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Ekstremt morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at huspriserne på landsplan aldrig har været så høje, som de var i september. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på huse var på 14.494 kr. Det er 0,5 procent højere end måneden før og en stigning på 3,5 procent i forhold til samme måned sidste år. For årets første 9 måneder ligger huspriserne i dag 2,5 procent højere end samme periode sidste år.

Tilbageskriver vi prisudviklingen fra boligsiden med Finans Danmarks statistik, og tager højde for normale sæsonudsving, er priserne i september rekordhøje i 4 ud af 11 landsdele. Der er tale om København By, Københavns omegn samt Øst- og Vestjylland. Ser vi på årets første 9 måneder, er priserne steget i alle landsdele, når vi sammenligner med samme periode sidste år.

Efter at være steget stort set uafbrudt siden 2013 sætter huspriserne ny rekord. Og potentialet for yderligere prisstigning er absolut til stede. Det går godt i dansk økonomi og beskæftigelsen har aldrig været højere. Dertil oplever danskerne en pæn reallønsfremgang, mens renterne er på et rekordlavt niveau, og forventes at være det længe. Det er alt sammen understøttende for boligmarkedet og en fortsat positiv prisudvikling. Vi forventer, at boligpriserne på landsplan vil stige i omegnen af 3 procent i år og næste år.

Lejlighedspriserne tikker igen op

Også på lejlighedspriserne er der tale om en rekord. For landet som helhed har den gennemsnitlige kvadratmeterpris aldrig været højere, og i september skulle man af med 28.140 kr. per kvadratmeter.

Prisen på en typisk lejlighed er derved steget med 1,8 procent, når man sammenligner med september sidste år. I årets første 9 måneder har prisen gennemsnitligt ligget 1,3 procent højere end samme periode sidste år.

Vi hæfter os dog særligt ved to ting. For det første er prisfremgangen markant lavere end de foregående år. For det andet er fremgangen i priserne trukket op af lejligheder uden for de store byer. I både København by og Aarhus er prisen marginalt lavere i forhold til sidste år, og prisen er også lavere i Aalborg. I Odense er prisniveauet omvendt steget, og det samme ser vi i Københavns Omegn.

Lejlighedspriserne har fået medvind fra det seneste rentefald. I 2019 er renten på et fastforrentet lån således halveret to gange, først fra 2 pct. til 1 pct. og dernæst fra 1 pct. til 0,5 pct.. Også på variabelt forrentede lån er renten boret et godt stykke ned i negativt territorium. Det har givet medvind til lejlighedspriserne. Med fortsat udsigt til vedvarende lave renteniveauer i lang tid endnu, forsvinder medvinden ikke foreløbigt.

Der er dog også meget modvind til lejlighedspriserne, som delvist medvirker til den blot afdæmpede prisstigning i øjeblikket. Lånekravene er strammet op, der bygges mange nye lejligheder, usikkerhed om boligskatter og et prisniveau, hvor færre kan og vil være med trækker alt sammen i retningen af lavere priser.