Tre af fire danskere forventer fald i boligpriserne

Danskerne har ikke tidligere haft et så pessimistisk syn på boligmarkedet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Næsten tre ud af fire danskere forventer nu, at boligpriserne vil falde over det kommende år. Helt præcist er det 73%, som forventer faldende boligpriser. Det viser en ny rundspørge, som Voxmeter har foretaget på vegne af Arbejdernes Landsbank. Undersøgelsen har vi foretaget 2-3 gange om året siden 2020. Det er nu femte gang i træk, at for­vent­nin­ger­ne til boligmarkedet forringes.

Danskerne har ikke tidligere haft et så pessimistisk syn på boligmarkedet i de år, som undersøgelsen har eksisteret. Mens 73% forventer faldende priser, så forventer alene 8%, at boligpriserne er højere om et år. Det tætteste vi kommer på er i coronakrisens første tid, hvor 46% forventede faldende priser, mens 19% ventede stigende priser.

Det bliver mere og mere svært at få øje på en person, som forventer stigende boligpriser indenfor den nærmeste fremtid. Der er på kort tid sket en vending fra optimisme til nu udbredt pessimisme på boligmarkedet.

Det siger alt om den forandring, som markedet oplever i øjeblikket. Renterne er tordnet i vejret, energipriserne er steget og usikkerheden er stor. Boligmarkedet har reageret i form af færre handler, faldende boligpriser og altså nu også ret så sløje forventninger til fremtiden. Det påvirker også markedspladsen, når købere og sælgere har en iboende forventning om faldende boligpriser, hvor de ringe forventninger kan blive selvopfyldende.

For godt et år siden i juni sidste år, forventede et flertal af danskerne, at boligpriserne ville stige. Færre end 20% forventede, at boligpriserne ville falde. Der er med andre ord tale om et helt andet syn på boligmarkedet fra danskerne, hvilket gå hånd i hånd med, at priser og handler allerede er begyndt at dale.

Vi forventer i lighed med de fleste danskere, at boligpriserne falder over det kommende år. Huspriserne står overfor et fald på mindst 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%. Det er dog ikke usandsynligt, at faldet kan blive endnu større. Renterne er steget igen den seneste tid, og samtidig er tempoet gået ud af dansk økonomi. Kommer vi til at opleve en længere periode med en svækket dansk økonomi, så kommer vi også til at tale om endnu større prisfald på boligmarkedet.

Læs hele analysen her.

Relaterede artikler