Prisen på at bygge bolig steg i 3. kvartal

Det er især omkostningerne til materialer som trækker op.

Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 12 måneder

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig steg med 2,6% i 3. kvartal i forhold til 2. kvartal. Over det seneste år betyder det, at byg­geom­kost­nin­ger­ne er steget med hele 11,3%. Det er en rekordhøj stigning i byg­geom­kost­nings­in­dek­set, som går tilbage til 2003. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det er blevet mærkbart dyrere for danskerne at bygge bolig. Alene over det seneste år er omkostningerne steget med mere end 11%, hvor det især er omkostningerne til materialer, som trækker op. Tallene vidner om en byggebranche, hvor tingene har gået rigtig stærkt, og det har smittet af på omkostningerne på at bygge nyt.

Vi har dog allerede set de første indikationer på, at farten er ved at aftage både i byggeriet, men også på boligmarkedet. Meldingerne om mangel på arbejdskraft og materialer er ikke lige så udtalte i byggebranchen som tidligere. Og på boligmarkedet er han­del­sak­ti­vi­te­ten droslet ned mens priserne peger mærkbart ned, hvilket kommer i forlængelse af især højere renter. Det vil medvirke til at trække ned i byg­geom­kost­nin­ger­ne.

Omkostningerne til materialer steg med 3,7% i 3. kvartal set i forhold til 2. kvartal. Det giver en stigning på 14,8% i forhold til for et år siden. Lø­nom­kost­nin­ger­ne trækker også op, men i langt mindre grad. Lø­nom­kost­nin­ger­ne er over det seneste år steget med 2,6%. I de seneste tal melder 15% af virksomhederne indenfor bygge og anlæg om mangel på materialer, mens 32% melder om mangel på arbejdskraft. Det er stadig til den høje side, men klart lavere end vi har set tidligere.

Relaterede artikler