Ny stigning i boligrenterne

Formiddagens rentestigning er mærkbar.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Året har allerede budt på en kraftig stigning i boligrenterne, og her til formiddag fortsætter renterne op. Ren­testig­nin­gen betyder, at kurserne på de fastforrentede lån falder, hvor kursfaldet alene i dag ligger næsten 0,5 kurspoint. Tager vi det afdragsfrie 3%-lån, så ligger kursen i øjeblikket omkring 98,6 mens det i går endte med en gen­nem­snits­kurs på over 99. De fastforrentede lån er aktuelt det mest udbredte hos boligejerne.

En stor del af baggrunden ligger i en hård melding i en tale i går fra formanden hos den amerikanske centralbank, Jerome Powell, som gjorde det klart, at man var klar til at stramme pen­gepo­li­tik­ken med endnu større ren­te­for­hø­jel­ser, hvis det blev nødvendigt. Det steg de amerikanske renter mærkbart på i går, og det smitter så af på de europæiske og danske renter i dag.

De danske boligrenter er drønet i vejret i år og pilen peger videre op i dag. Formiddagens rentestigning er mærkbar, og det har konsekvenser for boligejerne. Lige nu hedder et fastforrentet lån 3%, hvor det for tre måneder siden hed 1,5%. Og for godt et år siden var navnet blot 0,5%, når vi talte om et fastforrentet lån til de danske boligejere. Det er virkelig markante ren­testig­nin­ger, og det påvirker både igangværende boligkøbere og eksisterende boligejere.

Ren­testig­nin­ger­ne betyder, at visse boligsøgende kan stå i en situation, hvor man må justere på sine boligdrømme, når boligen skal findes. Finansieringen vil simpelthen fylde mere i budgettet, og det kan få den konsekvens for nogle, at de må finde en lidt billigere bolig. Det kan blandt andet opnås ved at ændre på deres krav til antal kvadratmeter, boligens stand eller området.

For eksisterende boligejere med et fastforrentet lån betyder det, at konverteringer op i rente er kommet i spil. Her skærer boligejerne i restgælden ved at lægge lånet om til en højere rente eller en variabel rente ved en skrå konvertering. Det er især boligejere med 0,5%- og 1%-lån for, hvor en opkonvertering er relevant.

Relaterede artikler