Fortsat mange handler på boligmarkedet i marts

Der er stadig imponerende stærke takter fra boligmarkedet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Færre tvangsauktioner i juni

Nye tal fra Boligsiden viser, at der i marts var 7.596 handler med huse, lejligheder og sommerhuse. Det er 15% flere i forhold til februar. I marts blev der handlet 5.086 huse, 1.692 lejligheder og 818 sommerhuse. For alle tre boligtyper er der tale om en stigning i forhold til måneden før.

Aktiviteten på boligmarkedet er steget gennem de seneste tre måneder nu. Det er dog normalt, at han­del­sak­ti­vi­te­ten stiger i forbindelse med, at foråret trænger sig på, hvor husene fremstår flottere, og flytningerne er mere overkommelige. Tager vi højde for den sæson, var der i marts i højere grad tale om en flad udvikling og faktisk med en lille pil ned.

I et længere tidsperspektiv ligger handlerne i marts rigtig fornuftigt til. Ser vi bort fra sidste års hæsblæsende tempo på boligmarkedet, som intet kan hamle op med, så stod marts i år for den højeste han­del­sak­ti­vi­tet for en marts måned siden 2010, som statistikken dækker over. Gennemsnittet har i perioden 2011-2020 været på 5.400 for en marts måned og altså næsten 7.600 i år. Handler i 2020 hamrede derimod op i 12.000 handler som en enlig svale.

Der er stadig imponerende stærke takter fra boligmarkedet. Der er ellers kommet rigeligt med modvind med rentestigning og højere energipriser, som kan få boligmarkedet til at bremse op, men det er ikke for alvor indtruffet endnu. Der er fortsat utrolig mange danskere, som får indfriet boligdrømmene. Der er dog begyndt at være en lille pil ned, når vi tager højde for sæsonen, og den pil ned kan fortsætte i den kommende tid.

De højere renter og højere energipriser vil levere en hel del modvind til boligmarkedet over den næste lange tid. Vi har på ingen måde de samme forventninger til boligmarkedet fremadrettet. Boligpriserne og aktiviteten kan komme under pres, og det er på ingen måde usandsynligt, at priserne kan vende snuden nedad over en periode. Priserne steg imidlertid også i marts. Huspriserne steg med 0,9% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med 1,0% og som­mer­huspri­ser­ne ligeledes med 1,0%. Det kommer i forlængelse af pæne prisstigninger i februar også.

Boligmarkedet står dog et stærkt sted med robuste boligejere, og der skal meget til for at få boligmarkedet til at vakle for alvor. Derfor ser vi omvendt ikke større prisfald forude. Udbuddet befinder sig på det laveste siden i 16 år, og det er med til at holde en hånd under priserne. Hertil står økonomien på et stærkt ståsted med højeste vækst i vækst i 27 år og en rekordhøj beskæftigelse.

Relaterede artikler