Flere salgsskilte på boligmarkedet

Udbuddet af boliger er nu steget uafbrudt i et halvt år og vokset med mere end 10.000.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger steg med 1.356 boliger i august. Udbuddet af boliger er nu steget uafbrudt i et halvt år og vokset med mere end 10.000, hvilket svarer til en stigning på 34%. Udbuddet af boliger stiger normalt i denne periode, men også korrigeret for sæson er udbuddet vokset med hele 15%.

I august steg udbuddet af huse og lejligheder med henholdsvis 3,8% og 4,3%. Det betyder, at 28.727 huse i dag har et salgsskilt i forhaven, mens 7.939 lejligheder har et i vinduet. Udbuddet af sommerhuse faldt derimod en smule med -0,5%, hvor 4.663 sommerhuse i dag står til salg.

Boligkøberne har fået meget mere at vælge mellem. Der bliver slet ikke handlet lige så meget på boligmarkedet som tidligere, og det betyder, at hylderne igen bliver fyldt på hos ejen­doms­mæg­ler­ne. Det sker efter en lang periode med et skrumpende udbud af boliger, som i begyndelsen af året ramte det laveste i 16 år. Så i et historisk perspektiv er udbuddet stadig lavt, men altså mærkbart stigende.

I februar ramte udbuddet det laveste i 16 år, og det er netop den bund, som boligudbuddet taktfast er på vej op fra. Lige nu er udbuddet det højeste siden oktober 2020. Sammenligner vi dog med samme tidspunkt i 2019, så ligger udbuddet af boliger fortsat næsten 30% lavere i dag. Så godt nok er udbuddet voksende, men det er fortsat i den lave ende.

Boligmarkedet står i en ny virkelighed med store udfordringer. Renterne er steget betragteligt, energipriserne er steget og usikkerheden for fremtiden er større end normalt. Det sætter spor i boligmarkedet, hvor han­del­sak­ti­vi­te­ten er faldet. I juli blev der handlet omkring 4.800 boliger, hvilket er 32% færre sammenlignet med samme måned sidste år. Det er samtidig den laveste han­del­sak­ti­vi­tet i en juli måned i 9 år. Den nedadgående tendens i bolighandlerne har stået på over en længere periode, og vi forventer, at det kommer til at holde ved et stykke tid endnu.

Boligpriserne peger også ned. I juli faldt hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne med det kraftigste på en enkelt måned i mere end 10 år. Det ser vi som starten på en periode med faldende priser. Vi forventer, at huspriserne på landsplan vil falde med 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%.

Relaterede artikler