Flere salgsskilte på boligmarkedet

Det er ikke fordi, at mange flere sætter boligen til salg, men derimod færre som vil købe.

Boligpriserne levner ingen opmærksomhed til coronakrisen

Antallet af salgsskilte fortsætter med at vokse på boligmarkedet, viser nye tal fra Boligsiden. I november steg udbuddet af boliger for 9. måned i træk. Godt nok er stigningen i den lille ende med en stigning på knap 200 boliger, hvilket svarer til en stigning på 0,4%. Men normalt kommer der færre boliger til salg på det her tidspunkt af året. Og tager vi højde for den sæson, så steg udbuddet af boliger i november med næsten 4%.

Siden februar er boligudbuddet vokset med omkring 13.000 boliger. Det svarer til en stigning på 44%! Tager vi højde for sæson er stigningen lidt mindre, men stadig markant, hvor udbuddet er steget med 30%.

Salgsskiltene pibler stadig frem på boligmarkedet. Det er egentlig ikke fordi, at mange flere sætter boligen til salg, men derimod færre som vil købe. Boligkøberne har simpelthen trukket følehornene til sig, hvilket i oktober sendte handlerne ned på det laveste i 10 år. Det betyder, at der ikke bliver hevet lige så mange salgsskilte op af jorden, som der bliver sat nye i. Den faldende lyst til at købe bolig kommer efter mærkbare ren­testig­nin­ger, høj inflation og usikkerhed omkring fremtiden.

Set med købers briller er det voksende boligudbud en entydigt god ting. Der er mere at væge mellem, og det kommer efter en tør periode med det laveste udbud af boliger i 16 år. Set med sælgers briller er det omvendt en entydigt dårlig ting. Der bliver kort sagt flere konkurrenter på markedet, og det kan presse pris og salgstid i forbindelse med handlen.

Boligmarkedet er ramt af massiv modvind. De seneste handelstal viser, at markedet bød på den sløjeste oktoberhandel i 10 år. Samtidig er priserne begyndt at falde, hvor huspriserne er dalet med 4% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med 7%. Sporene på boligmarkedet er allerede mærkbare, og vi går ind i en periode med yderligere prisfald. Modvinden til boligmarkedet består af de meget kraftige ren­testig­nin­ger, højere varmeudgifter, høj inflation i samfundet og sidst men ikke mindst en øget usikkerhed for fremtiden.

I november steg udbuddet af huse med 0,8%. siden sidste år er antallet af huse til salg vokset med 32%, og i dag har 31.500 huse et salgsskilt i forhaven. Udbuddet af lejligheder var så godt som uændret i november, men er øget med 45% på et år, så 8.500 lejligheder i dag står til salg. Sommerhuse til salg faldt med 1,4% og ligger 6% over sidste år. Der er aktuelt 4.600 sommerhuse til salg. Tager vi dog højde for sæson steg udbuddet for alle boligtyper med 3%-5%.

Boligudbuddet er nu på det højeste siden sommeren 2020. Historisk set befinder udbuddet sig dog fortsat i den nogenlunde lave ende. Sammenligner vi med samme tidspunkt i 2018, så er der i dag 21% færre boliger til salg.

Relaterede artikler