Boligrenterne nærmer sig det højeste i mere end 6 år

Duften af nye 3,5%-lån er taget til.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Afdragsfrie lån i største fremgang i 11 år

Renterne er de måneder steget ganske kraftigt, men pilen peger fortsat op i de første timer af mandagen. Ren­testig­nin­gen betyder, at kurserne falder ganske markant mandag formiddag, hvor der i skrivende stund er hugget mere end 0,5 kurspoint af de 30-årige fastforrentede realkreditlån. Det afdragsfrie 3%-lån sluttede fredagen i en gen­nem­snits­kurs på 99, mens det i øjeblikket har en kurs på 98,5.

De danske boligrenter fortsætter himmelflugten og er nu kun et mulehår fra at være det højeste i mere end 6 år. Sidst der var et 3%-lån på menuen til de øjeblikkelige kurser var i februar 2016, og det sætter i den grad den seneste tids stærkt stigende renter i relief. Vi er på blot tre måneder gået fra en rente på 1,5% til 3% på et fastforrentet lån, og med den allerseneste udvikling er duften af helt nye 3,5%-lån taget til.

De seneste måneders rentestigning kommer i forlængelse af den svagere rentestigning som fandt sted i løbet af sidste år. For lidt mere end 1 år siden var renten på et fastforrentet lån nede at vende på rekordlave 0,5%, mens den samme rente altså i dag lyder på 3%. Omsætter vi det til kroner og ører, så er det blevet 1.600 kr. dyrere om måneden efter skat at låne 1 mio. kr. afdragsfrit. Det kan betyde, at visse boligsøgende slet og ret må gå på kompromis, når boligdrømmen skal i hus og finde noget billigere, da finansieringen vil fylde mere i budgettet.

For eksisterende boligejere med et fastforrentet lån betyder det, at konverteringer op i rente bliver relevant, hvor det bliver muligt at skære af restgælden. Det er især boligejere med 0,5%- og 1%-lån for, hvem en opkonvertering vil være værd at overveje.

Har man lige sat underskriften på en købsaftale til drømmeboligen eller skal man til at opkonvertere anbefaler vi, at man får kurssikret sit lån. Især den seneste tid har vist, hvor meget renterne kan svinge, og det understreger vores generelle anbefaling om at kurssikre sit lån.

Relaterede artikler