Boligrenterne begynder 2022 med pil op - 2%’eren på vej tilbage

For præcis et år siden hed renten 0,5% på et fastforrentet lån.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Ny prognose fra vismændene: Boligejerne har udsigt til næsten 300.000 kr. i øget friværdi

Renterne har startet 2022 ud med at pege opad. Det betyder, at det 30-årige 2%-lån med afdragsfrihed fra Totalkredit netop nu handler en knivspids under kurs 100. Holder det niveau dagen ud, så får boligejerne en ny lånemulighed fra i morgen. Sidst 2%-lånet med afdragsfrihed var tilgængeligt var i slutningen af november sidste år.

De fastforrentede lån er klart boligejerens yndling, og her kan renten fra i morgen hedde 2%, hvis man har behov for et lån med mulighed for afdragsfrihed. For præcis et år siden hed renten 0,5% på et fastforrentet lån. Det er altså kort og godt blevet dyrere at belåne friværdien eller finansiere et boligkøb.

Ren­testig­nin­gen sender mulighederne for ned­kon­ver­te­ring for boligejerne endnu længere ud i kulden. Og der er på ingen måde lagt i kakkelovnen til en større omgang af ned­kon­ver­te­rin­ger ved udgangen af måneden, som vi fx var vidne til sidste år i januar, hvor renten altså også hed 0,5%. Mange boligejere har allerede benyttet sig af muligheden, og de kan så i stedet se værdien af deres restgæld falde i takt med ren­testig­nin­gen. Overvejelser om en opkonvertering kan derfor begynde at trænge sig på, men der er i vores optik endnu et stykke vej, før en ren opkonvertering bliver relevant.

Den højere rente påvirker også de nyslåede boligejere, som skal beslutte sig for, hvilken finansiering de vil have. Det er dyrere at finansiere sin bolig, når renten stiger, om end vi skal huske på, at renten set i et historisk perspektiv stadig er lav. Det kan i tillæg også påvirke overvejende boligkøbere, hvor nogle kan se sig nødsaget til at købe en billigere bolig, eftersom det er blevet dyrere at låne til boligen. Det har allerede og vil fortsat bidrage til at lægge låg på de kraftige prisstigninger, som vi har set gennem det forgangne år.

Relaterede artikler