Boligpriserne trodser rentestigning og stiger i februar

Gennem det seneste år er huspriserne steget med 9%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Kurs mod færrest tvangsauktioner i 14 år

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg i februar. Huspriserne steg med 0,8% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med 0,4%. Som­mer­huspri­ser­ne steg imponerende 1,5%. Det betyder, at boligpriserne i 2022 foreløbig er steget med henholdsvis 0,8% for huse, 1,1% for lejligheder og 1,7% for sommerhuse.

Boligpriserne trodser de meget markante ren­testig­nin­ger, som vi har været vidne til i 2022. Ren­testig­nin­gen gør boligkøbet dyrere og giver boligmarkedet modvind, men det er altså foreløbig ikke noget, som har fået boligpriserne til hverken at stoppe eller gå baglæns.

Renterne er steget mærkbart siden midten af december. Renten på et fastforrentet lyder i dag på 2,5%, mens i december var på 1,5%. De seneste måneders rentestigning kommer desuden i forlængelse af en forudgående rentestigning gennem 2021, hvor den for godt et år siden var nede på blot 0,5%. Konsekvensen kan være, at nogle boligkøbere må justere i boligsøgningen og lede efter noget billigere, da finansieringen er blevet dyrere. I yderste tilfælde kan det ligefrem betyde, at man helt trækker følehornene til sig og aflyser sit boligkøb, om end vi vurderer, at det er de færreste, som ender med at droppe det helt.

Gennem det seneste år er huspriserne steget med 9%. Det betyder, at et gennemsnitligt hus i Danmark er steget med 200.000 kr. På lej­lig­heds­mar­ke­det lyder årsstigningen på 8%, hvilket ligesom for husmarkedet svarer til en gennemsnitlig stigning på 200.000 kr. Som­mer­huspri­ser­ne er steget med imponerende 14%. Det betyder, at sommerhusejere i gennemsnit har kunne se deres sommerhus stige i pris med 240.000 kr. i løbet af det seneste år.

Fremtiden for boligmarkedet er ligesom resten af økonomien sløret af Ruslands invasion af Ukraine og den yderst uafklarede situation. Her og nu rammer det danskerne, boligejerne og økonomien gennem højere energipriser og giver sammen med højere renter modvind til boligmarkedet. Det er lige nu kort og godt blevet dyrere at sidde i sin bolig. Boligmarkedet står dog et stærkt sted med robuste boligejere og fortsat høj bo­li­g­ef­ter­spørgsel, og der skal meget til for at få boligmarkedet til at vakle. Ikke desto mindre er de aktuelle bevægelser på ener­gi­mar­ke­der­ne voldsomme, som drager stor opmærksomhed i øjeblikket. Risikoen er samtidig yderligere, at krigen i Ukraine kan være med til at bremse dansk økonomi gennem flere kanaler og sætte dybere spor i dansk økonomi. I det tilfælde kan boligmarkedet stå overfor en svær tid, om end det er langt fra at være vores hovedscenarie på nuværende tidspunkt.

Relaterede artikler