Boligpriserne stiger på ny

Boligmarkedet er ellers ramt af strid modvind, men det preller foreløbig nogenlunde af på priserne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne fortsætter stigningen. I maj steg prisen på huse, dog med yderst begrænsede 0,1%, mens lejligheder og sommerhuse steg med henholdsvis 1,0% og 1,5%. Boligsidens tal har været sat ud af drift i en periode, og derfor får vi i denne ombæring pristal for både april og maj, hvilket giver det fulde overblik over foråret, som afsluttes med pil op for boligpriserne.

Huspriserne er steget i samtlige måneder gennem foråret, hvor de er gået frem med samlet 1,9% i løbet af de seneste tre måneder. Lej­lig­heds­pri­ser­ne er i samme periode steget med 2,8%, mens som­mer­huspri­ser­ne er steget 2,9%. Stigningen kommer i forlængelse af stigninger i begyndelsen af året også, og derfor er boligpriserne steget ganske pænt i den foreløbige del af 2022. Siden årsskiftet er huspriserne steget knap 3%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne og som­mer­huspri­ser­ne er steget med mere end 4%. Også hvis vi tager højde for sæson, er der tale om underliggende prisstigninger.

Utroligt og vildt imponerende fortsætter boligpriserne med at stige. Boligmarkedet er ellers ramt af strid modvind, men det preller foreløbig nogenlunde af på priserne. Den stride modvind består af markante ren­testig­nin­ger, højere energipriser, kraftig stigning i for­bru­ger­pri­ser­ne og en generelt større økonomisk usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine.

Renten på et fastforrentet lån er i dag omkring 4%. Ved årsskiftet var det 2% og yderligere et år tilbage var den helt nede i 0,5%. De højere renter leverer sammen med højere energipriser en hel del modvind til boligmarkedet, hvor det er blevet dyrere at købe boligen og dyrere at leve i boligen. For­bru­ger­til­li­den er samtidig dykket til det laveste nogensinde, og det kan i sig selv være med til at lægge en dæmper på boligmarkedet.

Det er for tidligt at ånde lettet op. Boligmarkedet står i en ny virkelighed, og vi tvivler på en fortsættelse af boligprisernes optur. Tværtimod forventer vi nedgang i han­del­sak­ti­vi­tet og priser. Den aktuelt mere ustabile situation for boligmarkedet vil næppe gå ubemærket hen, og det vil ske med en vis forsinkelse. Dog er boligmarkedet robust og stærkt, så vi ser formentlig ikke ind et massivt prisfald, selvom pilen skulle pege ned.

Boligmarkedet står på et stærkt fundament. Økonomien har det bund og grund godt, hvor rekordmange er i beskæftigelse i Danmark. Samtidig befinder udbuddet sig omkring det laveste i 16 år, og det lave udbud er med til at holde en hånd under priserne. Der skal meget til for at få boligmarkedet til at vakle for alvor. Boligpriserne har været på noget af en flyvetur, siden corona kom til for omkring to år siden. Huspriserne er på to år steget med 22%, mens lej­lig­heds­pri­ser er gået op med 23% og som­mer­huspri­ser med 35%. Vi forventer ikke prisfald, som kommer til at slette de seneste års fremgang.

Relaterede artikler