Boligpriserne i nyt fald

Tre måneder i træk er priserne faldet.

Boligpriserne stiger for 18. måned i træk

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne faldt på ny i september. Huspriserne faldt med -1,2% og lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med -1,7%. Det er tredje måned i træk, at boligpriserne falder, hvor priserne samlet er faldet med 2,7% på huse og 4,8% på lejligheder i perioden.

Det går ned for boligmarkedet nu. Tre måneder i træk er priserne faldet, og de er ikke færdige med at falde endnu. Renterne er steget, energipriserne er højere og frem­tids­ud­sig­ter­ne er usikre. Det hele bider på boligmarkedet, som oplever en væsentlig lavere sult efter at købe bolig, og det er med til at sende priserne ned.

Den helt store baggrund ligger i den mærkbare rentestigning. Renten på et fastforrentet lån er i dag godt 5%, hvor den for godt halvandet år siden var nede i 0,5%. Det er en gedigen rentestigning, som unægteligt giver modvind til boligmarkedet, da det simpelthen bliver dyrere at låne til boligen. Det bider kraftigt på bo­li­g­ef­ter­spørgs­len.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10% over det kommende år, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%. Det er dog ikke usandsynligt, at faldet kan blive endnu større. Renterne bliver ved med at stige, og samtidig er tempoet gået markant ned i dansk økonomi. Kommer vi til at opleve en længere periode med en svækket dansk økonomi, så kommer vi også til at tale om endnu større prisfald på boligmarkedet.

Den seneste opgørelse for han­del­sak­ti­vi­te­ten på boligmarkedet viser, at der blev handlet færre end 6.000 boliger i august. Det er det laveste antal bolighandler i august i 8 år. Den lavere han­del­sak­ti­vi­tet betyder, at der kommer stadig flere salgsskilte på boligmarkedet. Udbuddet af boliger er steget uafbrudt i mere end et halvt år, hvor det er vokset med omkring 40%. Boligkøberne har med andre ord mere at vælge mellem, og boligsælgerne har flere konkurrenter, når de skal sælge. Det er med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.

Relaterede artikler