Boligpriserne falder

For anden måned i træk falder boligpriserne, og det er tilmed ret markante fald på så kort tid.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Antal Til Salg-skilte på boligmarkedet ligger bomstille

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne faldt i august. Huspriserne faldt med -0,5% og lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med -1,6%. Det er nu anden måned i træk, at boligpriserne falder, hvor priserne i juli oplevede det kraftigste månedlige fald i mere end 10 år. Samlet set er priserne på huse og lejligheder faldet med henholdsvis -1,4% og -3,2% de seneste to måneder.

For anden måned i træk falder boligpriserne, og det er tilmed ret markante fald på så kort tid. Vi skal desværre ikke lede længe efter årsagen, og det her tegner på, at det blot er begyndelsen på en længere periode med pil ned for boligpriserne. Renterne er steget, energipriserne er steget og usikkerheden for fremtiden er steget. Alt det påvirker boligmarkedet negativt. Handlerne er faldet til det laveste i 8 år, og nu tager priserne så også tager trapperne ned. Boligmarkedet er begyndt at vakle efter en lang periode med den ene rekord efter den anden.

Den helt store baggrund ligger i den mærkbare rentestigning. Renten på et fastforrentet lån er i dag omkring 5%, hvor den for godt halvandet år siden var nede i 0,5%. Det er en gedigen rentestigning, som unægteligt giver modvind til boligmarkedet, da det simpelthen bliver dyrere at låne til boligen. Det bider kraftigt på bo­li­g­ef­ter­spørgs­len.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10% over det kommende år, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne vil falde med 10%-15%. Det er dog ikke usandsynligt, at faldet kan blive endnu større. Renterne er steget yderligere den seneste måned, og samtidig er tempoet gået markant ned i dansk økonomi, hvor ledigheden er steget de seneste tre måneder. Kommer vi til at opleve en længere periode med en svækket dansk økonomi, så kommer vi også til at tale om endnu større prisfald på boligmarkedet. Det er ikke vores hovedscenarie, men heller ikke et usandsynligt scenarie.

Den seneste opgørelse for han­del­sak­ti­vi­te­ten på boligmarkedet viser, at der blev handlet godt 4.800 boliger i juli. Det er det laveste antal bolighandler i juli i 9 år. Den lavere han­del­sak­ti­vi­tet betyder, at der kommer stadig flere salgsskilte på boligmarkedet. Udbuddet af boliger er steget uafbrudt i et halvt år og vokset med mere end 10.000, hvilket svarer til en stigning på 34%. Boligkøberne har med andre ord mere at vælge mellem, og boligsælgerne har flere konkurrenter. Det voksende udbud er med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne, om end det stadig er lavt historisk set.

Relaterede artikler