2021 bød på laveste antal tvangsauktioner i 14 år

2021 ender som et helt særligt år på boligmarkedet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sikkerhed trækker i boligejerne - lån med fast rente vinder frem

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 99 tvangs­auk­tio­ner i december, når der tages højde for sæson. Det er et fald i forhold til november, som bød på 105 tvangs­auk­tio­ner.

Samlet for året 2021 var der i alt 1.402 tvangs­auk­tio­ner, hvilket er det laveste antal siden 2007. Det er et fald på 34% i forhold til 2020, som bød på 2.112 tvangs­auk­tio­ner i 2020, mens det i 2019 og inden coronakrisen lød på 2.236 tvangs­auk­tio­ner.

Det meget lave omfang af tvangs­auk­tio­ner skyldes først og fremmest, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid. Hertil har boligmarkedets høje han­del­sak­ti­vi­tet og stigende priser betydet, at det har været nemmere at sælge boligen i fri handel, såfremt man skulle stå i den ulykkelige situation, hvor man ikke skulle have råd til at sidde i boligen.

2021 ender som et helt særligt år på boligmarkedet. Det laveste antal tvangs­auk­tio­ner i 14 år melder sig i klubben af en lang række udmærkelser, som boligmarkedet har præsteret i 2021. Udover de få som måtte gå fra hus og hjem, var der det højeste antal bolighandler nogensinde og største prisstigninger i 15 år.

Det er en ulykkelig begivenhed at komme i be­ta­lings­pro­ble­mer på boliglånet, som i sidste ende kan betyde en tvangsauktion. Derfor er det glædeligt, at det sker i et meget begrænset omfang. Det solide bagtæppe bag danskernes privatøkonomi består i, at beskæftigelsen steget til nye rekordhøjder med tilhørende stor jobsikkerhed, mens opsparingerne er rekordstore. Heller ikke midlertidige stigninger i ledigheden undervejs i coronakrisen fik boligmarkedet til at vakle det mindste. Hertil vil mange boligejere først og fremmest forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.

Boligejerne viser samtidig stærkeste betalingsevne på boliglånet siden 2007, viser tal fra Finans Danmark. Det er yderst positivt, at boligejerne viser så stærk en betalingsevne - både undervejs og efter krisen. En manglende betaling på re­al­kre­dit­lå­net kan således være første skridt til en senere tvangsauktion. Vi forventer ikke et efterslæb i tvangs­auk­tio­ner­ne fra coronakrisen. De danske boligejere og det danske boligmarked står robust.

Sidste gang tvangs­auk­tio­ner­ne toppede var i 2010 ovenpå finanskrisen, hvor tvangs­auk­tio­ner­ne lød på mere end 5.200.

Relaterede artikler