Udbuddet af huse og lejligheder stiger for 5. måned i træk

I august voksede udbuddet af huse med 89 boliger.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lånetilbud i realkreditinstitutterne holdes oppe af bolighandler

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af huse og lejligheder pegede en anelse op i august. Det er 5. måned i træk, at udbuddet af huse stiger, mens antallet af lejligheder med et Til Salg-klistermærke i vinduet stiger for 6. måned i træk. Det er på alle leder og kanter en glædelig nyhed.

I august voksede udbuddet af huse med 89 boliger, og siden bunden i marts er antallet af Til Salg-skilte steget med knap 1.300 huse. Det svarer til en stigning på 6%, og det samlede udbud af huse lyder i dag på 23.556. På lej­lig­heds­mar­ke­det steg udbuddet af lejligheder ligeledes med 89 i august, så der i dag står 5.844 lejligheder til salg. Siden udbuddet af lejligheder ramte bunden i februar, er det steget med næsten 1.400, hvilket svarer til en stigning på mere end 30%.

Det er meget glædelig nyhed, at udbuddet peger op for femte måned i træk. Før den her seneste stigning bragede det nemlig ned i halvandet år i streg, hvilket har bragt udbuddet ned på historisk lave niveauer. De ekstremt få valgmuligheder kan køberne mærke i jagten på drømmeboligen, og det har været en af drivkræfterne bag de kraftigt stigende priser på boligmarkedet. Derfor er det yderst positivt, at køberne igen får mere at vælge mellem. Det højere udbud gennem foråret og hele sommeren har hjulpet til at lukke lidt luft ud af et presset boligmarked, hvor pris­stig­nin­ger­ne er droslet markant ned gennem de seneste måneder.

Selvom udbuddet er steget gennem det seneste halve års tid, så er det fortsat på et lavt niveau. Sammenlignet med for et år siden er udbuddet af huse 18% lavere i dag, mens lej­lig­heds­ud­bud­det ligger 10% under sammenlignet med for et år siden.

For en uges tid siden fik vi tal for boligudbuddet fra Boligsiden, som omvendt viste et fald i august måned, hvilket er stik modsat dagens tal fra Finans Danmark, som melder om et voksende boligudbud. Det kan så tvivl om den reelle udvikling. Uanset hvad er ændringerne i august dog ganske marginale med en marginalt stigning i dagens tal fra Finans Danmark og et marginalt fald ifølge Boligsiden. Men når alt kommer til alt har udbuddet været noget nær uændret i august, og det ser vi som et positivt tegn. Udbuddet ofte trækker sig ofte i takt med, at efteråret kommer og vinteren banker på, men faldet har for alvor ikke indfundet sig, uanset om vi ser på den ene eller anden statistik.

Ser vi på udbudspriserne, så peger de fortsat op. Gen gennemsnitlige udbudspris for huse steg med 0,8% i august og ligger nu 12% højere end for et år siden. For lejligheder steg udbudspriserne med 0,4% og ligger i dag 10% højere end for et år siden.

Boligmarkedet har forladt den hæsblæsende periode, som herskede tidligere på året og er gået ind i en ny fase. Efterspørgslen er faldet i takt med, at rekordmange danskere har opfyldt boligdrømmene. Samtidig betyder genåbningen, at en mere normal hverdag er kommet retur, hvilket trækker tempo ud af boligmarkedet, som har været prioriteret under coronakrisen. Hertil er renterne steget, mens de kraftigt stigende priser har den konsekvens, at færre har råd og lyst til at være med på boligmarkedet. De seneste tal viser, at både prisstigninger og han­del­sak­ti­vi­tet aktuelt er på det laveste i 15 måneder.

Relaterede artikler