Boligudbuddet skrumpede 1.244 i februar - og samtidig fik udbudspriserne et pænt nøk op

Faldet i Til Salg-skilte sker på alle boligtyper.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af boliger faldt med 1.244 boliger i februar. Det er 11. måned i træk, at udbuddet falder, hvilket er rekord for sammensatte måneder med fald. Sammenlignet med for et år siden er boligudbuddet dykket med 15.453 boliger, hvilket svarer til, at hver tredje bolig er forsvundet fra markedet. Der står i dag 30.542 boliger til salg, hvilket er det laveste i 15 år.

Faldet i Til Salg-skilte sker på alle boligtyper. Således faldt udbuddet af huse med 763 i februar. Der står i dag 22.432 huse til salg, hvilket er 29% lavere end for et år siden. For lejlighederne gik man ud af februar med et mere begrænset fald på 88, så der i dag står 4.469 lejligheder til salg. Men trods det mere begrænsede fald er der alligevel 31% færre lejligheder til salg end for et år siden. Som­mer­hus­ud­bud­det er mere end halveret på et år, hvor det er faldet med 54%. I februar alene faldt udbuddet af sommerhuse med knap 400 og er nu på 3.641. Faldet i udbuddet ses samtidig generelt over hele landet.

Det er absolut ingen tvivl om, at det er blevet en hel del sværere at være boligkøber. Og februar har ikke gjort det spor nemme. Udbuddet skrumper på ny, mens priserne stiger, som er den absolut mest forfærdelig cocktail at se med en købers øjne. Dog er det vigtigt at hæfte sig ved, at der kommer flere nye boligannoncer end normalt, hvilket er en formildende omstændighed. Det er ikke til­ba­ge­hol­den­de sælgere, som driver udbudsdykket, men derimod en høj efterspørgsel. Der er altså mange købere, som aktuelt får indfriet boligdrømmen.

Udbudspriserne steg igen i februar, som denne måned bød på et nyt og mærkbart nøk op i priserne for huse, lejligheder og sommerhuse på henholdsvis 1,0%, 2,0% og 3,3%. Siden sidste år er udbudspriserne huse, lejligheder og sommerhuse steget med 7,6%, 10,9% og 15,5%.

Boligmarkedet er ikke slået ud af trit med virkeligheden, men det går for stærkt på boligmarkedet i øjeblikket, og vejen hen mod at komme ud af virkelighedens rammer er blevet kortere. Og med dagens tal er der altså ikke noget, der tyder på, at farten ligefrem løjer af. Februars prisstigning er den højest månedlige prisstigning siden 2006 for huse, mens den aldrig tidligere er set så høj for sommerhuse. For lejlighederne tangerer den det højeste siden midten af 00’erne. Selvom man skal tage månedlige ændringer med en lille knivspids salt, så er det blot en fortsættelse af det, som vi har set i en rum tid nu.

Et dykkende udbud og en umættelig køberskare er en farlig cocktail for et boligmarked, der i forvejen bevæger sig i høj fart. Et stigende udbud skulle gerne være med til at give lidt luft til et presset boligmarked, men det er altså det modsatte, som sker lige nu. Vi forventer, at udbuddet igen vil pege op gennem foråret og fungere som en ventil til at lukke lidt luft ud af markedet. Sker det ikke, så øges risikoen for, at priserne begynder at gå ud af takt med virkeligheden, men det er altså ikke der vi er endnu. Det går i vores optik for stærkt på boligmarkedet i øjeblikket, men priserne er ikke kommet ud af trit med virkeligheden, når vi sammenligner med andre dele af økonomien, som indkomster og renter.

Relaterede artikler