Totalkredits 1%-lån m. afdragsfrihed på vej ud af spil

Gennemsnitskursen er p.t. lige under 100.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
1%-lån sætter retning mod lukning i dag

Totalkredits 30-årige 1 pct. lån med afdragsfrihed handler netop nu meget tæt på kurs 100. Det er de seneste dages rentefald, der har flyttet kursen fra 99,20 i mandags til at være 99,97 i gen­nem­snits­kurs i skrivende stund. Det er stadig primært frygten for, hvad Coronavirus kan betyde for økonomien, der rykker renterne nedad.

Renten har stort set kun kendt én vej siden begyndelsen af 2020, og det er ned. Først lukkede 1 pct. lånet med afdrag, og nu flirter den afdragsfrie variant også med kurs 100. Vi skal faktisk tilbage til 10. oktober sidste år for at finde et tilsvarende renteniveau. Det betyder samtidig, at renterne begynder at nærme sig de rekordlave niveauer, som vi var vidne til i starten af september sidste år.

Hvis 1 pct. lånet med afdragsfrihed går over kurs 100, så lukker det for tilbud. Der er dog heldigvis alternativer på hylden i form af det 30-årige 0,5 pct. lån med afdragsfrihed, som p.t. handler i omegnen af kurs 95,9. Også på varianten med afdrag er der alternativer på hylden med det 30-årige 0,5 pct. lån som fås til en kurs omkring 96,7.

Hvad skal man vælge?

Hvis vi står i en situation, hvor både 0,5 og 1 pct. lånet er åbent (som det er p.t. på de afdragsfri varianter), så kan spørgsmålet om, hvilket et af lånene man skal vælge opstå. Helt overordnet så er der fordele og ulemper ved begge lån, for man kan ikke få i både pose og sæk. Man får det laveste kurstab på 1 pct. lånet, men til gengæld en højere kursfølsomhed på 0,5 pct. lånet. Samlet over hele lånets løbetid vil 0,5 pct. lånet samlet set være billigst.

Har man derfor en længere horisont i sin bolig, så taler det for, at man vælger 0,5 pct. lånet. Alle fire serier er i øvrigt så store, at der ikke er fare for den såkaldte ind­lås­nings­ef­fekt på nogen af dem.

Men uanset om renten hedder en hel eller en halv, så er faktum stadig, at vi har et hamrende lavt renteniveau, og om­læg­nings­mu­lig­he­der­ne er gode for de boligejere, som overvejede en konvertering ved seneste frist ved udgangen af januar, men af den ene eller anden årsag ikke fik det gjort.

Relaterede artikler