Sikkerhed trækker i boligejerne - lån med fast rente vinder frem

De mest rentesikre lån vinder frem hos boligejerne.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Sikkerhed trækker i boligejerne - lån med fast rente vinder frem

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at de mest rentesikre lån samt lån med afdrag vinder frem hos boligejerne på bekostning af variabelt forrentede lån og afdragsfrie lån.

I 2. kvartal steg de fastforrentede lån med 19 mia. kr. i de danske boliger, mens boligejerne forlod variabelt forrentede lån for 10 mia. kr. Det betyder, at andelen af de fastforrentede lån på et enkelt kvartal er gået frem til 48,8% mod 48,0% kvartalet før. Skruer vi tiden tilbage til 2012, bundede de fastforrentede lån på ca. 30%. Der er altså tale om en markant stigning i løbet af de forgange otte år.

Boligejerne går med livrem og seler, hvor de fastforrentede lån samt lån med afdrag er altdominerende blandt de lån, som i øjeblikket bliver optaget. Det er en tendens, som har kørt uafbrudt i efterhånden noget, der ligner et årti. Den høje sikkerhed i boligejernes lån er noget, vi skal være glade for i en tid, hvor usikkerheden er tårnhøj. På kort tid har ledigheden rundet 50.000, og vi forventer, at boligpriserne har moderat pil ned med et prisfald på 3% for året. Her kan sikkerhed på lånesiden give en vis tryghed, da vi samtidig står med finansielle markeder, som har vist ekstreme og hurtige udsving. Blandt andet steg den fast rente i marts fra 0,5% til 2%, som dog siden er faldet tilbage til 1%.

Vi forventer, at der er tale om en ekstremt dyb, men korterevarende recession. Når det er sagt, så må vi dog ikke glemme, at risikoen for en mere langvarig tilbagegang i dansk økonomi fortsat eksisterer. Vi er langt fra på den sikre side endnu, om end det ikke er vores hovedscenarie.

Udlånsvæksten er på tilbagetog

Det seneste år har boligejerne øget omfanget af realkreditlån med 63 mia. kr. Det svarer til en stigning på 3,9%. Zoomer vi ind og ser på udlånsvæksten fra 1. til 2. kvartal, så er den høje udlånsvækst afløst af en noget mindre fremgang på 0,6%. Den høje udlånsvækst inden Coronakrisen blev båret frem af gode takter i dansk økonomi og højere boligpriser.

Da Coronakrisen ramte, blev det danske boligmarked sat i stå, men i takt med genåbningen, er boligsalget nærmest eksploderet i maj og juni. Det vil også sætte sine spor i udlånsvæksten, når de handlede boliger bliver overtaget af køberne i løbet af de kommende måneder.

Relaterede artikler