Rentetilpasningsauktion: Størst besparelse i vente til F5-lånerne

Især F5-lånerne skal dog huske skatten.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Denne uges auktioner hos Totalkredit er netop afsluttet, og der er negativt fortegn så langt øjet rækker på både F1, F3 og F5. Resultaterne fra auktionen endte således med følgende kon­tant­låns­ren­ter:

  • F1: -0,16 pct.
  • F3: -0,33 pct.
  • F5: -0,27 pct.

Vi blev i krisens indledning mindet om, at negative renter på ren­te­til­pas­ning­s­lån ikke er selvskrevet, da alle ren­te­til­pas­ning­s­lån en overgang nåede i positivt terræn, men denne uges auktioner slår fast med syvtommersøm, at negative renter langt fra er et overstået kapitel. Og ved denne auktion, tangerer vi det næstlaveste renteniveau på F3-lån sat ved en auktion – kun overgået af resultatet ved auktionen i august sidste år. Det er dog F5-lånerne som kan smile bredest, da de kan se frem til den største besparelse. De har de seneste 5 år betalt en rente på 0,71 pct., og kan altså se frem til en rente på -0,27 pct. i de kommende 5 år. Det er rundt regnet en besparelse på 7.000 kr. i rente efter skat pr. lånt afdragsfri million om året.

F3-lånerne kommer fra en rente på -0,14 pct., og kan derfor også se frem til en mindre besparelse i ydelsen på 120 kr. efter skat pr. lånt million på et lån uden afdrag. Omvendt kan F1-lånerne se frem til en mindre stigning i ydelsen på 50 kr. pr. lånt million, da de kommer fra en rente på -0,25 pct.

Især F5-lånerne skal huske at rette forskuds­op­gø­rel­sen, hvis de vil undgå skattesmæk

De boligejere, der nu får en lavere rente end de har haft før, skal huske, at det får konsekvenser for skatten. Det gælder især F5-lånerne, som sparer næsten 10.000 kr. i renter (før skat) i 2021. Det betyder samtidig, at rentefradraget bliver næsten 10.000 kr. mindre i 2021. Da man ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33 pct., så får man et skattesmæk på ca. 3.200 kr., når man modtager årsopgørelsen for 2021 til marts 2022, hvis man ikke husker at justere forskuds­op­gø­rel­sen til det nye, og lavere, rentefradrag.

Rente- og bi­drags­ud­gif­ter til realkreditlån justeres i felt 483 på forskuds­op­gø­rel­sen.

Relaterede artikler