Nye rentefald lukker populært boliglån - en lille hjælpende hånd på flere fronter

Renterne har i det store hele peget ned gennem juli.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Renterne har i det store hele peget ned gennem juli. Det betyder, at kurserne på boligejernes realkreditlån har sigtet opad, og med det slutresultat at det efterspurgte 1%-lån m. afdrag lukker fra på mandag. Den sidste handel er netop registreret på Fondsbørsen, og dagens gen­nem­snits­kurs på 1%-lånet i Totalkredit lyder på 100,001 og dermed blot et mulehår over 100, som er definerende for, om lånet er åbent eller lukket på mandag. Det har vi ikke været vidne til siden 12. marts. Det baner på ny vejen på 0,5%-lånet, som i dag ender omkring kurs 96,8.

På målstregsfoto og med de absolut mindste marginaler kan vi konkludere, at det ekstremt populære 1%-lån er gået på forlænget weekend. Vi kommer i hvert fald ikke til at se noget til det på mandag, da det holder lukket der. Lukningen sker som følge af et generelt rentefald den seneste tid, hvor de seneste par dage har budt på de laveste renter i Danmark siden marts. Rentefaldet og kurs­stig­nin­ger­ne bærer flere positive elementer med sig for økonomien i en svær coronatid.

Selvom det det løbende rentefald den seneste tid har været relativt moderat, så bærer det alligevel flere positive elementer med sig. For det første kan det give visse boligejere flere penge mellem hænderne, som har valgt at konvertere ned i rente til et billigere lån. Netop dagen i dag har budt på en op­si­gel­ses­frist, hvor vi på mandag bliver klogere på bølgens størrelse. Vi forventer, at der kommer til at være tale om en mindre bølge på omkring 50 mia. kr. Selvom det langt fra er af en større betydelig størrelse, så er det alt andet lige positivt for pri­vat­for­bru­get.

De lavere renter er også med til at stimulere bo­li­g­ef­ter­spørgs­len, eftersom det bliver billigere at låne til en bolig. Vi forventer, at boligmarkedet går et efterår i møde med en svag pil ned på både han­del­sak­ti­vi­tet og priser, og derfor er en støtte i lidt lavere renter bestemt værd at tage med. Uden at overgøre rentefaldets betydning, så har mange bække små på mange måder sin berettigelse som en hjælpende hånd til dansk økonomi på vejen ud af den økonomiske krise, som coronavirussen har medført dansk økonomi.

Under de første dage af nedlukningen i forbindelse med Corona i marts bragede renten i vejret og kurserne ned, hvor det omtalte 1%-lån, som i dag lukker over 100, var nede og runde under kurs 92. Siden er kurserne steget, og det betyder altså nu, at vi for en stund må vinke farvel til lånet. Kursstigningen sker som følge af rentefald, mens også samtidig obligationerne bag netop danskernes boliglån har været ekstra efterspurgte, og det har været med til at give kurserne yderligere et nøk op.

Relaterede artikler