1%-lån runder kurs 99,5 for første gang under Coronakrisen – veltimet med opsigelsesfrist om 8 dage

Laveste rente i 4 måneder.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Kurserne på realkreditlån er siden slutningen af marts steget stille og roligt, og de seneste par dage har givet det sidste skub op. Det betyder, at 1 pct. lånet for første gang i over 4 måneder flirter med kurs 99,5 og altså byder på det højeste kursniveau siden Coronakrisen for alvor holdt sit indtog i dansk økonomi. For 4 måneder siden handlede 1 pct. lånet under kurs 92. Der er faldet mere ro over fi­nans­mar­ke­der­ne og yderligere stimuli er lanceret af cen­tral­ban­ker­ne, og det bidrager til, at boligrenterne langsomt er krøbet nedad og kurserne krøbet op.

Rentefaldet kommer på et særligt gunstigt tidspunkt for kon­ver­te­rings­over­ve­jen­de boligejere, da op­si­gel­ses­fri­sten ved udgangen af juli venter om blot 8 dage. Her gør rentefaldet det en spids mere attraktivt at omlægge sit realkreditlån for visse boligejere. Med det øjeblikkelige renteniveau, hvor 1 pct. lånet med afdrag altså fås til en kurs tæt på 99,5, er der dog ikke lagt i kakkelovnen til, at vi får andet end en mindre kon­ver­te­rings­bøl­ge i omegnen af 40-50 mia. kr. Kon­ver­te­rings­bøl­ger af sidste års styrke er der dog ikke udsigt til i denne omgang. Det skyldes kort og godt, at portionen af boligejere med realkreditlån på 2 pct. eller derover, som er dem med de bedste om­læg­nings­mu­lig­he­der, ganske enkelt er blevet meget mindre siden sidste år.

Rentefaldet kommer også på et godt tidspunkt for de tusindvis af boligkøbere, som de seneste uger har købt en bolig, som samtidig står over for et valg af finansiering. Her har vi nemlig været vidne til et boligmarked som er stukket helt af og budt på et vanvittigt antal af handlede boliger. Vi ser det primært som følge af udskudte boligkøb fra de foregående måneder som følge af nedlukningen, men ikke desto mindre er rentefaldet veltimet for de udskudte boligkøb.

Det betyder samtidig, at vi ikke kan udelukke, at 0,5 pct. lånet for alvor kan komme tilbage. Lige nu ligger lånet omkring kurs 96,3, men vi har tidligere set tingene gå rigtig stærkt. Kommer 0,5 pct. lånet op i kurs vil det naturligvis skubbe til kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­te­ten, hvor vi så i højere grad vil begynde at tale om større kon­ver­te­rings­bøl­ger igen.

Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 1 pct. lån, så sparer man ca. 190 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 3 år.

Relaterede artikler