Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
6 råd til en jul uden minus på kontoen

6 råd til en jul uden minus på kontoen

2. december 2018
Gå til nyhedsoversigt

Glitrende kugler dingler overalt i danskernes hjem, kalenderlysene brænder i stuerne, og klejnerne tager boblebad i gryderne. Det er jul, og danskerne skruer gerne ekstra op for hyggen - og forbruget.

Næstefter sommerferien er julen faktisk den dyreste tid på året. Så hvis du godt vil undgå økonomiske tømmermænd, der varer lige til påske, så læs med her. Vi har nemlig samlet 6 tips til, hvordan du sparer et par skillinger og slipper lidt billigere fra julens mange fristelser. 

1. Undgå overforbrug: Læg et julebudget 

Selvom julen for de flestes vedkommende er en stor post i hverdagsbudgettet, er det vores erfaring, at mange ikke lægger et selvstændigt budget for, hvad julen samlet set løber op i. Konsekvensen er ofte, at du køber gaver, pynt og mad, der er dyrere, end du faktisk har råd til. Du kan nemt oprette et julebudget i netbank og på den måde få overblik over udgifterne og sætte loft over forbruget.

2. Aftal et julegavebudget - og køb gaverne i god tid

Bliv enige om et beløb til julegaver i jeres familie, som alle kan være med på. I kan også give fællesgaver til par eller hver familie - eller nøjes med kun at give gaver til børnene. Og køb så dine julegaver i god tid. Al erfaring viser, at indkøbsture foretaget under stress – fx i sidste øjeblik med lange køer og utålmodige børn - i de fleste tilfælde bliver dyrere, end hvis du har fred og ro.

3. Køb brugt eller lav gaverne selv

Nettet flyder over med brugte ting, som folk gerne vil sælge. Står du og skal finde en gave til et barn i familien, kan det være en ide at købe legetøjet brugt, fx elektronik med et par år på bagen. Kvaliteten kan være tæt på lige så god som på et nyt stykke legetøj, og barnet bliver formentlig lige så glad. Du kan også lave gaven selv. Den går nok ikke hos de lidt større børn, men andre voksne vil sikkert blive rigtig glade for et klippekort til fx opvask, bilvask, pasning af børn eller kæledyr.

4. Pas på de hurtige lån

Når du står der i butikken med paraderne nede og har fundet den perfekte (og lidt dyrere end forventet) gave, så kan det være ekstra fristende at kaste sig over et af de hurtige lånetilbud med lave månedlige ydelser og rentefrihed. Men pas på – også selv om lånet er rentefrit! For det første risikerer du at købe for mere, end du ellers ville have gjort (og har råd til). For det andet risikerer du, at der løber flere omkostninger på lånet, end du regner med – især hvis du ikke kan tilbagebetale til tiden.

5. Køb dine togbilletter i god tid 

Skal du med toget, bussen eller færgen hjem til jul, så tjek i god tid, om der er nogle billige afgange. Det kan der være, hvis du rejser på skæve tidspunkter som tidlig morgen eller sen aften. Du kan også undersøge, om du kan få et lift eller give et lift (fx via GoMore) og dermed spare penge og benzin ved fælles transport.

6. Pas på elforbruget i julen

Vi skruer ekstra op for julebelysningen i juletiden. Mange danskere har ekstra mange lys tændt i juletiden for hyggens skyld. Og det er da også flot at se på, men husk at elmåleren så også løber hurtigere rundt end normalt.

Julekonto: God måde at spare op til næste jul

Hvis det stadig kniber med at få julebudgettet til at slå til, så kan du i god tid - før næste jul - oprette en særskilt opsparingskonto til formålet:

  • Opret en konto gratis i din netbank og navngiv fx kontoen "Julekonto"
  • Regn på hvor mange penge du skal bruge til jul næste år
  • Opret en fast månedlig overførsel til kontoen, så du løbende sparer det beløb op, du skal bruge til næste år