Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Deleøkonomi: Vi vil helst dele værktøj!

Deleøkonomi: Vi vil helst dele værktøj!

27. maj 2016
Gå til nyhedsoversigt

Deleøkonomi er et voksende fænomen i Danmark. Særligt i de større byer, hvor man bor tæt, er der gode muligheder for at dele bil og bolig med andre.

Vi spurgte i denne uge på Facebook, hvad I bedst kan forestille jer at dele med andre. Lidt overraskende var ”værktøj” (47%) det mest valgte blandt de 655 svar, foran bolig (25%) og bil (24%), mens kæledyr (3%) og tøj (1%) ikke umiddelbart er til låns.

”Umiddelbart havde jeg troet, at bilen ville blive topscorer. Men jeg kan egentlig godt forstå, hvorfor ”værktøj” kan havne øverst, for det passer fint ind i tendenserne inden for deleøkonomi: Man har typisk ikke brug for værktøj i det daglige, så derfor kan det nemt udlånes i længere perioder. Det er også de færreste, der føler ”affektionsværdi” for deres værktøj,” siger privatøkonom Brian Rasmussen fra Arbejdernes Landsbank.

Heldigvis findes der allerede hjemmesider og apps, hvor man kan låne værktøj af hinanden, for eksempel Jepti.dk (leje) og By-del.dk (låne gratis).

I dag er det 1 ud af 10 danskere, der benytter sig af deleøkonomi, og antallet er stigende i disse år. Det er Især populært i storbyerne og blandt de unge. Den store fordel er, at man både kan spare og tjene penge i mindre omfang. Som sidegevinst er det også godt for miljøet, og det styrker fællesskaber på tværs.

Ekspert i deleøkonomi, Claus Skytte, skriver i sin bog om deleøkonomi, at ”vi kommer til at dele alt. Vi kommer kun til at beholde de ting, som har affektionsværdi for os. Resten er kun til låns,” forudser han.