Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Andelsboliger fortsat brandvarme i de store byer

Andelsboliger fortsat brandvarme i de store byer

I København er der så meget fart på omsætningen, at kun 1 ud af 900 andelsboliger kommer til salg hos en ejendomsmægler. I stedet sælges de eftertragtede andelsboliger via interne ventelister og via netværk af familie og venner.

Hvis man er på udkig efter en andelsbolig i byer som København og Aarhus, skal man ikke regne med at få det store udvalg præsenteret hos ejendomsmæglerne.

I København er der lige nu kun 110 andelslejligheder til salg hos en ejendomsmægler ud af en masse på 97.867 andelsboliger. Det svarer til 0,1 pct. - eller 1 for hver 900 andelsboliger. Til sammenligning er det 2,5 pct. af ejerboligerne, der lige nu kan købes hos en ejendomsmægler.

På Frederiksberg er udvalget endnu mindre: Her er der kun 10 andelslejligheder på ejendomsmæglernes hylder ud af de 16.000 andelsboliger, der findes i kommunen. Det svarer til 0,06 pct. - eller 1 for hver 1.600 boliger.

I Aarhus er der lidt større chance end i København for at finde en andelsbolig hos ejendomsmægleren, til trods for at andelsboliger ikke er så udbredte som i hovedstadsområdet. I Aarhus er der p.t. 43 andelsboliger til salg ud af en andelsboligmasse på ca. 7.000, hvilket svarer til 0,6 pct. - eller 1 for hver 167 andelsboliger.

Udviklingen med færre andelsboliger til salg har stået på de seneste 4-6 år. På landsplan toppede antallet i oktober 2012, da 5.445 andelsboliger var til salg hos landets ejendomsmæglere. I dag er tallet nede på 1.503. Et fald på 72 pct.

Mange sælger selv

At der er så få andelsboliger til salg er bestemt ikke et udtryk for manglende interesse. Tværtimod er andelsboligmarkedet så glohedt, at kun meget få boliger når at komme til salg hos ejendomsmæglerne.

De fleste andelsboliger kommer til salg via ventelister eller via netværk af familie og venner. Mange vælger at sælge selv, da det er blevet nemmere at formidle køb og salg online via nettet. For eksempel på boligsider som Boliga Selvsalg og Den Blå Avis.

Andelsboliger sælges til max-priser, men stadig billigere

Hvor mange andelsboliger, der rent faktisk bliver solgt, er der ingen statistik for. For salgstallene indberettes ikke nogen steder. Men Arbejdernes Landsbank anslår, at der i 2015 blev gennemført ca. 5-6.000 handler med andelsboliger i Hovedstadsområdet, der rummer godt halvdelen af landets andelsboliger.

”Andelsbolig er på mange måder en attraktiv boligform. Renten er presset helt i bund, og du får typisk ca. 20 pct. flere kvadratmeter bolig for pengene end med en ejerlejlighed,” siger Jens Damgaard Nielsen, boligforeningschef i Arbejdernes Landsbank.

Andelsboligernes voldsomme popularitet skyldes netop, at de er prismæssigt attraktive. De er som regel bundet af en maksimalpris, som er fastsat via en offentlig vurdering, som ikke er justeret siden 2012. I samme periode er priserne på ejerlejligheder steget kraftigt. Derfor får man ofte flere kvadratmeter for pengene med en andelsbolig i forhold til en ejerbolig.

”Selv om der er fart på markedet og mange fordele ved at købe en andelsbolig, så er der også mange ting, man skal være opmærksom på. Det er et komplekst område, og vores undersøgelser viser da også, at mange mener, at det kan være svært at gennemskue markedet. Derfor er det naturligvis vigtigt at alliere sig med en bank og advokat, der har ekspertise og erfaring inden for området,” siger Jens Damgaard Nielsen fra Arbejdernes Landsbank.

Læs også Politikens vinkel på historien.

3 genveje til en andelsbolig

1. Skriv dig på venteliste

I mange private andelsboliger er der ventelister, man kan skrive sig på, hvis man er interesseret i en bolig i foreningen. Det kan være et krav, at du kender nogen, der allerede bor i foreningen, som kan skrive dig på listen. Men i nogle foreninger findes der ventelister, som alle kan skrive sig på. Holder du øje med andelslejligheder i et særligt område, så undersøg reglerne omkring ventelister i de forskellige foreninger.

2. Kig på alternative salgssider

Mange andelsboligejere vælger at sælge deres andelsbolig selv - uden ejendomsmægler. Det kan være gennem sider som for eksempel Boliga Selvsalg eller Den Blå Avis. De sociale medier og dit netværk kan også være effektive midler: Mange sælgere har for eksempel grupper, hvor de reklamerer for andelslejligheder til salg.

3. Byt din lejlighed

Hvis du allerede har en andelslejlighed, men trænger til en større eller en mindre lejlighed - eller blot ”luftforandring” – så kan du måske bruge din lejlighed i en ”byttehandel” og på den måde få fat i en anden andelslejlighed eller en ejerlejlighed.