Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nyt lån endnu billigere end F1

Nyt lån endnu billigere end F1

8. oktober 2015
Gå til nyhedsoversigt

F1-lånet er ikke længere det billigste på markedet, og du kan spare mange tusinde kroner om året i gebyrer ved at vælge et andet realkreditlån som for eksempel F-kort. Fredag den 30. oktober er næste deadline for boligejere med flekslån, som skal have rentetilpasset deres lån 1. januar.

For boligejere med hang til flekslån er det værd at overveje F-kort-lånet, kendt som F1-lånets afløser. Det er i øjeblikket det lån, der giver den laveste månedlige ydelse efter skat, nemlig 3.330 kr. om måneden for et lån på 1 mio. kr. med afdrag.

”I disse tider, hvor de korte renter er tæt på 0, er gebyrer som kursskæring og bidragssats kommet til at fylde mere og mere i det samlede regnestykke, så F1 bliver mindre attraktiv. Et skifte væk fra F1 vil spare dig for tusindvis af kroner hvert år i gebyrer,” siger privatøkonom Brian Rasmussen.  

F-kort: Minder rigtig meget om F1

På F-kort betaler du kun kursskæring hvert tredje år, ikke hvert år som på F1-lånet, og så er den kun på 0,2 pct. Bidragssatsen er 0,75 pct. mod 0,85 pct. på F1 (ved en belåning på 80 pct.). Renten på F-kort (0 pct.) er aktuelt også lavere end på F1 (0,39 pct.).

Årligt sparer du 3.300 kr. før skat pr. lånt million alene i gebyrer ved at vælge F-kort frem for F1. Efter skat er det 2.325 kr. Har du et lån på 2 mio. kr., er det en besparelse på gebyrer på 4.650 kr. efter skat hvert eneste år.

Med F-kort får du et lån, der minder rigtig meget om F1. Renten tilpasses automatisk to gange om året, i januar og juli, på basis af CITA-renten, som er den rente, bankerne låner penge af hinanden til.

Få rabat på 5.000 kr. i 2015

I resten af 2015 får du en særlig rabat på 5.000 kr., hvis du omlægger dit F1-lån til F-kort eller til et fastforrentet obligationslån med afdrag, som også er et godt alternativ, hvis du vil låse renten fast og kende din rente i mange år fremover. De 5.000 kr. dækker en god del af omkostningerne ved at omlægge lånet.

Samlet set forventer vi, at din månedlige ydelse bliver ca. 70 kr. lavere pr. lånt million, hvis du som nuværende F1-låner omlægger til F-kort frem for at blive i dit F1-lån. Her er der taget højde for omkostningerne i forbindelse med omlægningen.

”Det bliver dyrere og dyrere at holde fast i sit F1-lån, og der er efterhånden ikke mange gode argumenter tilbage for at gøre det. Tal med din rådgiver om, hvilket lån der bedst passer til dig og dine fremtidsplaner, så du kan få en personlig, kvalificeret anbefaling,” siger privatøkonom Brian Rasmussen.  

Vi anbefaler, at man KUN holder fast i F1-lånet, hvis

  • man har planer om at sælge sin bolig inden for det kommende år.
  • man har planer om at optage et tillægslån i det kommende år og i den forbindelse omlægger sit F1-lån.

Ekstra fakta

Hvad er kursskæring?

Kursskæring betales hver gang, man får ny rente på sit lån. Altså hvert år med et F1-lån, men kun hvert tredje år på F-kort og F3, og hvert femte år på et F5-lån.

Kursskæring på et F1-lån hos Totalkredit er 0,3 pct. af det lånte beløb og betales hvert år.
For et lån på 1 million kroner med F1 svarer det til 3.000 kr. om året før skat.

Kursskæringen på F-kort, F3- og F5-låner 0,2 pct.
For et lån på 1 million kroner med F-kort svarer det til 666 kr. om året før skat for et lån på 1 million kroner.

Hvad er bidragssats?

Bidragssats er det administrationsgebyr, du betaler til realkreditselskabet (Totalkredit). Bidragssatserne er steget de seneste år: Mest på F1-lånet og på lån uden afdrag, mindre på andre lånetyper og med afdrag. Totalkredit har nogle af de allerlaveste bidragssatser i blandt landets realkreditselskaber.

Hos Totalkredit betaler en F1-låner 0,85 pct. i bidrag om året, hvis boligen er belånt med 80 pct., og der betales afdrag på lånet. På F-kort, F3 og F5 er bidragssatsen kun 0,75 pct. om året med afdrag. Det giver en forskel på 1.000 kr. om året før skat pr. lånte million.