Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Nyt drømmelån for boligejere? 1,5% eller 2%?

10. februar 2015
Gå til nyhedsoversigt

Nu kan boligejere få 1,5%-lån med fast rente over 30 år - lånet åbner fredag for kunder i Arbejdernes Landsbank. Er det et nyt drømmelån, eller hvordan skal man forholde sig til det? Vi har spurgt bankens cheføkonom Lone Kjærgaard.

”Der sker så store ting med renterne for tiden, at man som boligejer ikke bør sidde på hænderne. Man bør som minimum få kigget sit lån efter i sømmene og få vurderet, om der ligger nogle attraktive muligheder for lige netop én selv,” siger Lone Kjærgaard.

Er man i tvivl om noget, bør man kontakte sin bank. Man skal være opmærksom på, at man kan hjemtage et attraktivt lånetilbud, som man ikke nødvendigvis behøver at gøre brug af.

Er du ved at købe bolig:

  • Så længe 2%-lånet har en kurs under 100, anbefaler vi dét lån frem for 1,5%-lånet. Her er kurstabet mindst.
  • Vent ikke med at hjemtage et tilbud på 2%-lånet. Går kursen over 100, kan du nemlig ikke få lånet, med mindre du har et tilbud liggende. Tilbuddet gælder et halvt år – også selv om kursen går over 100. Hvis kursen går over 100, får du den kurs, der er i markedet, den dag dit lån skal udbetales. Med mindre du undervejs kurssikrer (fastlåser) lånet. Hvis kursen er 102, når du skal have lånet udbetalt, så betyder det, at du på et lån på 1.000.000 kr., får 1.020.000 kr. i hånden.
  • Har du råd og hang til variabel rente, anbefaler vi F-kort lånet. Her er renten p.t. 0,13%. Den reguleres hvert halve år.
  • Ydelsen efter skat er kun 340 kr. højere om måneden på et 2%-lån i forhold til et F-kort lån. Derfor anbefaler vi, at man kraftigt overvejer at låse renten fast de kommende 30 år. Det skal dog siges, at man afdrager mere på et F-kort lån. Det kan være en fordel, hvis man har et dyrere banklån ved siden af.

Nuværende boligejere:

  • Har du et lån med fast rente, hvor kuponen er 3,5% eller højere, er det absolut værd at se nærmere på 2%-lånet. Der kan også være boligejere med 3%-lån, hvor omlægning kan betale sig.
  • Har du i dag et lån på 1 mio. kr. med en fast rente på 3,5%, vil du kunne spare ca. 350 kr. efter skat om måneden ved en omlægning til 2%-lånet.

Scenarier der kræver ekstra rådgivning:

  • Hvis du skal sælge din bolig inden for de kommende år, er det ikke sikkert, at det kan betale sig at omlægge dit lån. Det skyldes omkostningerne ved en omlægning. Kontakt evt. din rådgiver for en individuel vurdering.
  • Hvis restgælden er mindre end 500.000 kr., kan du også spørge din rådgiver, om det kan betale sig for dig. 

Læs mere om boliglån og prøv fx vores "Nytlånsberegner".