Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Flyt kommune og få råd til mere

Få mere bolig for pengene ved at ved at vælge én kommune frem for nabokommunen.

Det er ikke ligegyldigt for din pengepung, hvilken kommune du slår dig ned i. For der kan være store forskelle i udgifterne til skatter og børneinstitutioner kommunerne imellem. Og det har naturligvis betydning for, hvor mange penge du kan købe bolig for - og i nogle tilfælde også, hvor mange kvadratmeter du har råd til at købe.

”Når man kigger på Danmarkskortet, så er der meget stor forskel blandt landets 98 kommuner på, hvor meget de løbende kommunale udgifter trækker op af lommerne på en familie, der køber hus. Og den forskel kan have direkte betydning for, hvor meget man kan købe hus for, når man er på boligjagt. Faktisk kan det det løbe op i flere hundrede tusinde kroner - selv mellem to kommuner, som støder direkte op til hinanden,” siger senioranalytiker Thomas Lynggaard Germann fra Arbejdernes Landsbank.

Forskel på nabokommuner - fx Rødovre og Glostrup

Et typisk lønmodtagerpar med to børn og en årsindkomst på 730.000 kr. før skat har i dag i gennemsnit råd til at låne 2,7 mio.kr. til boligkøb, hvis der tages udgangspunkt i gennemsnitlige udgifter til grundskyld, kommune- og kirkeskattesatser, ejendomsværdiskatten og børnepasningstakster. Disse udgifter varierer meget efter kommune og kan derfor ændre din max-grænse for boligkøb:

Vil du købe bolig i Herning, kan du skrue lånegrænsen op til 2,85 mio.kr., mens du må skrue lånegrænsen ned til 2,25 mio.kr. i Ballerup. En forskel på 600.000 kr. eller ca. 25 pct. I forvejen kan der som bekendt være stor forskel på kvadratmeterpriserne rundt om i landet, så dette er en ekstra ting, der er værd at holde øje med.

Er du ligeglad med, om du bor i fx Rødovre Kommune eller i Glostrup Kommune, så er forskellen i dit boligkøbsbudget på 200.000 kr. I Glostrup kan du købe for 2,675 mio. kr. (3,7 gange årsindkomst), mens du i Rødovre må nøjes med 2,475 mio. kr. (3,4 gange årsindkomst).

Du kan selv finde flere tal for forskellene i hver enkelt kommune her

Tag banken med på råd

”Det er vores oplevelse, at meget få boligkøbere i deres boligjagt er opmærksomme på, at der fra kommune til kommune kan være meget stor forskel på, hvor meget man kan købe hus for. Det er en skam, for det betyder jo til syvende og sidst, at man kan risikere at snyde sig selv for gode kvadratmeter, en bedre beliggenhed eller hvad der nu må give den enkelte boligkøber værdi. Derfor vil jeg helt klart anbefale, at man får sin bank til at regne på, hvor meget huset må koste i de kommuner, man overvejer at købe i. Så ved man, om der skal skrues op eller ned, hvis man kigger i den ene eller anden kommune,” siger senioranalytiker Thomas Lynggaard Germann.