Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Fart på andelsboligmarkedet – men fortsat svært for danskerne at gennemskue

28. januar 2015
Gå til nyhedsoversigt

Ny Epinion-undersøgelse for Arbejdernes Landsbank viser, at mange danskere stadig er usikre på, hvad en andelsboligforening er for en størrelse. Så der er stort behov for rådgivning fra både bank og advokat.

Markedet for andelsboliger er gennem de seneste år blevet mere og mere hedt. Udbuddet af andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne er faldet 42 pct. det seneste år. En stor del af andelsboligerne når endda aldrig at komme til salg hos en ejendomsmægler, men bliver solgt via interne ventelister.

Som boligform er andelsboligen næsten ligeså populær, som den var i en tilsvarende undersøgelse foretaget for 4 år siden. I dag svarer knap 4 ud af 10 danskere, at de vil overveje at flytte i andelsbolig på et tidspunkt. Tidligere var det lidt over 4 ud af 10. Så andelsboligen bliver ikke fravalgt af danskerne - på trods af at markant flere kender til historier om andelsboligforeninger, der har økonomiske problemer (55 pct. i 2015 mod 32 pct. i 2011).

Markedet er svært at forstå

Selv om danskerne har appetit på andelsboliger, så viser undersøgelsen tydeligt, at danskerne har svært ved at forstå mekanismerne i en andelsboligforening, og uvisheden er endda vokset en smule de seneste fire år.

5 ud af 10 danskere mener, at andelsboligmarkedet er mere kompliceret end ejerboligmarkedet. 3 ud af 10 danskere svarer, at ”markedet for andelsboliger er uoverskueligt”, og næsten 3 ud af 10 danskere svarer ”ved ikke” til spørgsmålet. Kun 1 ud af 10 danskere er uenige i, at markedet er uoverskueligt.
Ny lovgivning på området (flere nøgletal og regnskabsoplysninger) skulle ellers være med til at sikre øget gennemskuelighed på markedet, men det er tilsyneladende ikke slået igennem endnu.

Danskerne søger rådgivning i banken

I undersøgelsen svarer flertallet af danskerne, at de vil spørge deres bank til råds, når de skal søge rådgivning i forbindelse med et andelsboligkøb. Faktisk svarer hele 55 pct., at de vil gå i banken, og det er oftest også det rigtige sted at starte.

For nye og eksisterende kunder i Arbejdernes Landsbank står bankens andelsboligrådgivere parat til at gennemgå økonomien i en andelsboligforening med en tættekam for at kunne rådgive kunden om et køb.

”VI følger markedet tæt, og vi har solidt kendskab til langt de fleste andelsboligforeninger. Foreninger med en tilfredsstilende økonomi ”blåstempler” vi løbende, så vi hurtigt kan godkende et andelsboliglån i den pågældende forening. Det kombinerer vi med en grundig gennemgang af kundens privatøkonomi. På den måde hjælper vi kunden til at tage den rigtige beslutning. I nogle tilfælde vil tommelfingeren blive vendt nedad til lån til en andelsbolig, men i langt de fleste tilfælde vil vi kunne hjælpe kunden med at gøre en god handel,” siger bankens boligforeningschef Jens Damgaard Nielsen.

Rådgivning fra banken kan ikke altid stå alene. Det kan i ligeså høj grad være vigtigt at få yderligere uvildig rådgivning, fx fra en advokat. Men kun 27 pct. af de adspurgte vil søge rådgivning hos en advokat. Hele 38 pct. vil søge rådgivning hos ejendomsmægleren, som er sælgers mand. Derudover tror 4 ud af 10 danskere, at en andelsbolig kan finansieres med et realkreditlån, hvilket ikke er muligt. Manglende viden understreger også behovet for rådgivning.