Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

3 genveje til andelsboligmarkedet

15. februar 2015
Gå til nyhedsoversigt

Andelsboligmarkedet spurter fortsat derudaf. Særligt i storbyerne er der så meget fart på omsætningen, at næsten ingen andelsboliger kommer til salg hos en ejendomsmægler. Men hvordan får du så fat i en af de eftertragtede andelsboliger?

Andelsboligen er en populær boligform, og tempoet på andelsboligmarkedet har længe været højt - ikke mindst i de større byer, hvor andelsboligerne går som varmt brød. Er du på udkig efter en andelsbolig i København, Aarhus, Odense og Aalborg, kan du derfor ikke regne med at få det store udvalg præsenteret hos ejendomsmæglerne.

Tæt på 0 pct. til salg hos en ejendomsmægler

Der findes rundt regnet 200.000 andelsboliger på landsplan, og mange steder bliver boligerne solgt, før de overhovedet kommer til salg hos en ejendomsmægler. På landsplan er der lige nu 1.002 andelslejligheder til salg hos en ejendomsmægler. Det svarer til 0,48 pct. af alle andelsboliger.

I København er der pt. kun ca. 56 andelsboliger til salg, hvilket er forsvindende lidt i forhold til byens ca. 100.000 andelsboliger. Så hvad gør du, hvis du gerne vil have fingre i en af de eftertragtede andelsboliger?

3 genveje til en andelsbolig

1. Skriv dig på venteliste

Det lyder banalt, men det kan være en effektiv måde at få foden indenfor på det ellers svært fremkommelige andelsboligmarked at skrive sig på en venteliste. Fordelen ved denne tilgang er, at du får forkøbsret til lejligheder til salg, dvs. før lejlighederne overhovedet kommer ud på det ”officielle” marked – og faktisk bliver mange andelslejligheder solgt via ventelister.

For at skrive sig på en venteliste kan det være et krav, at du kender nogen, der allerede bor i foreningen, men i nogle foreninger findes der ventelister, som alle kan skrive sig på. Holder du øje med andelslejligheder i et særligt område, så undersøg reglerne omkring ventelister i de specifikke andelsforeninger.

2. Tjek alternative salgssider

På grund af det andelsboom, der i øjeblikket raser i storbyerne, vælger flere at sælge sin andelsbolig selv, dvs. uden om en ejendomsmægler. Derfor er det en rigtig god ide at holde øje med sider som for eksempel Boliga Selvsalg eller Den Blå Avis.

Du skal heller ikke undervurdere de sociale medier og netværk, hvor der også ofte bliver sat andelsboliger til salg – for eksempel bliver mange andelsboliger solgt i grupper på Facebook.

3. Byt din lejlighed

Hvis du allerede har en andelslejlighed, men trænger til mindre eller mere plads – eller bare luftforandring – så kan det godt betale sig at se på mulighederne for at bytte din lejlighed. Det kan både være til en anden andelslejlighed, men det kan også være til en ejerlejlighed. På den måde kan du bytte dig gennem boligmarkedet.