Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny stigning i boligrenterne

Ny stigning i boligrenterne

22. marts 2022
Gå til nyhedsoversigt

Året har allerede budt på en kraftig stigning i boligrenterne, og her til formiddag fortsætter renterne op. Rentestigningen betyder, at kurserne på de fastforrentede lån falder, hvor kursfaldet alene i dag ligger næsten 0,5 kurspoint. Tager vi det afdragsfrie 3%-lån, så ligger kursen i øjeblikket omkring 98,6 mens det i går endte med en gennemsnitskurs på over 99. De fastforrentede lån er aktuelt det mest udbredte hos boligejerne.

En stor del af baggrunden ligger i en hård melding i en tale i går fra formanden hos den amerikanske centralbank, Jerome Powell, som gjorde det klart, at man var klar til at stramme pengepolitikken med endnu større renteforhøjelser, hvis det blev nødvendigt. Det steg de amerikanske renter mærkbart på i går, og det smitter så af på de europæiske og danske renter i dag.

De danske boligrenter er drønet i vejret i år og pilen peger videre op i dag. Formiddagens rentestigning er mærkbar, og det har konsekvenser for boligejerne. Lige nu hedder et fastforrentet lån 3%, hvor det for tre måneder siden hed 1,5%. Og for godt et år siden var navnet blot 0,5%, når vi talte om et fastforrentet lån til de danske boligejere. Det er virkelig markante rentestigninger, og det påvirker både igangværende boligkøbere og eksisterende boligejere.

Rentestigningerne betyder, at visse boligsøgende kan stå i en situation, hvor man må justere på sine boligdrømme, når boligen skal findes. Finansieringen vil simpelthen fylde mere i budgettet, og det kan få den konsekvens for nogle, at de må finde en lidt billigere bolig. Det kan blandt andet opnås ved at ændre på deres krav til antal kvadratmeter, boligens stand eller området.

For eksisterende boligejere med et fastforrentet lån betyder det, at konverteringer op i rente er kommet i spil. Her skærer boligejerne i restgælden ved at lægge lånet om til en højere rente eller en variabel rente ved en skrå konvertering. Det er især boligejere med 0,5%- og 1%-lån for, hvor en opkonvertering er relevant.