Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejernes konverteringsaktivitet tager et hop sammen med kurserne

Boligejernes konverteringsaktivitet tager et hop sammen med kurserne

27. januar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra realkreditinstitutterne viser, at de foreløbige indfrielser er nået op på knap 32 mia. kr. ved udgangen af sidste uge. Det er en stigning på 9 mia. kr. fra ugen før.

Vi kan se, at interessen fra boligejere, som ønsker at konvertere realkreditlånet, er tiltagende her frem mod opsigelsesfristen på fredag den 31. januar. Det er helt naturligt, da nogle kan sidde og lurepasse helt op til fristens udløb.

Med tiltagende fart på konverteringerne, er der fortsat potentiale til, at vi kan ende med en mindre bølge på den gode side af 50 mia. kr. Jeg forventer dog på ingen måde, at vi kommer i nærheden af det rekordniveau vi så i juli og oktober måned med 185 mia. kr., som vel at mærke også var historisk store.

Renteniveauet er tæt på det samme som i juli og i oktober. Baggrunden for, at konverteringsaktiviteten derimod langt fra kommer på samme højde er, at mange boligejere allerede har konverteret lånet. Der er dog fortsat mange boligejere, som med fordel bør få lavet et januar-tjek af lånet.

1 pct. lån nærmer sig kurs 100

Renterne har overordnet set én vej i januar, og det er ned med blandt andet uro i Mellemøsten og coronavirus, som har sat sit præg på markederne.

Rentefaldet sker på en yderst trist baggrund. Nøgternt set betyder det dog, at konverteringslystne boligejere står overfor den højeste kurs på 1 pct. lånet siden midten af oktober sidste år. Kursen kravler her til formiddag opad og nærmer sig 100. I øjeblikket handles 1 pct. lånet til en kurs på ca. 99,6. I begyndelsen af januar lød kursen på omkring 98,5. Kursstigningen kan være med til at give konverteringsaktiviteten yderligere et skub og danne grobund for en sidste slutspurt op mod fristen på fredag.

Med de nuværende renteniveauer taler en nedkonvertering særligt til boligejere med 2 pct. eller højere i rente. Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 1 pct. lån, så sparer man ca. 190 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 3 år.