Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Salgsskiltene vrimler frem på boligmarkedet

Salgsskiltene vrimler frem på boligmarkedet

9. september 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet stiger for sjette måned i træk. I august voksede udbuddet med 681 boliger. Udbuddet af huse og lejligheder voksede begge med 2,3%, mens udbuddet af lejligheder omvendt faldt med -2,3%.

Det seneste halve år er antallet af boliger med et salgsskilt i alt steget med 9.500 boliger. Det svarer til en stigning på mere end 32% og er også mere, end hvad sæsonen normalt tilsiger.

Boligkøberne får mere og mere at vælge mellem. Ejendomsmæglerne får kort sagt fyld på hylderne igen, efter handelsaktiviteten er dykket til det laveste i otte år. De flere boligannoncer sker efter en lang periode med et faldende udbud, som tidligere på året ramte det laveste i 16 år. Så i et historisk perspektiv er udbuddet fortsat lavt, men det bevæger sig stædigt og taktfast op.

I februar ramte udbuddet det laveste i 16 år, og det er netop den bund, som boligudbuddet taktfast er på vej op fra. Lige nu er udbuddet det højeste siden efteråret 2020. Sammenligner vi dog med samme tidspunkt i 2019, så ligger udbuddet af boliger fortsat næsten 30% lavere i dag. Så godt nok er udbuddet voksende, men det er fortsat i den klart lave ende.

Der står i dag 26.941 huse til salg. Stigningen i antallet af huse med et salgsskilt er at se i samtlige landsdele, og den største stigning er at spore i hovedstadsområdet. Udbuddet af lejligheder lyder i dag på 7.585. Her er stigningen også mest udpræget i og omkring hovedstadsområdet. Udbuddet af sommerhuse er nu på 4.343.

Boligmarkedet står i en helt ny virkelighed med faldende priser, færre handler og voksende udbud. Renterne er steget mærkbart, energipriserne er højere og usikkerheden for fremtiden er stor. Det sætter negative spor på boligmarkedet. I juli blev der handlet omkring 4.800 boliger, hvilket er 32% færre sammenlignet med samme måned sidste år. Det er samtidig den laveste handelsaktivitet i en juli måned i 9 år. Den nedadgående tendens i bolighandlerne har stået på over en længere periode, og vi forventer, at det kommer til at holde ved et stykke tid endnu.

Boligpriserne faldt i juli med det kraftigste månedlige fald i mere end 10 år, og også i august pegede priserne ned. Vi forventer, at huspriserne på landsplan vil falde med 5%-10%, mens lejlighedspriserne vil falde med 10%-15% over det kommende år.