Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligrenten nærmer sig det højeste i næsten 2 år - i aften kan ny bølgegang melde sig

Boligrenten nærmer sig det højeste i næsten 2 år - i aften kan ny bølgegang melde sig

26. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Renterne verden over er den seneste måneds tid steget mærkbart, og det smitter også af på de danske boligrenter. Rentestigningen betyder, at vi står med et renteniveau på boligejerfavoritten det fastforrentede lån, som er på nippet til at være det højeste i næsten to år. Det 30-årige 2%-lån med afdragsfrihed fra Totalkredit handler aktuelt omkring kurs 99,3.

Boligejerne står overfor de højeste renter i to års tid, og det har en række af effekter for både eksisterende boligejere og kommende boligkøbere. For det første lægger rentestigningen forestående nedkonverteringsbølger i graven, mens det også lægger en kærkommen dæmper på boligmarkedet, som har løbet med høj fart i 2021. Hertil kan nogle overvejende boligkøbere risikere at stå i en situation, hvor de må justere på boligdrømmen, da budgettet ikke rækker til helt det samme, efter renterne er steget.

Vi skal blot et års tid tilbage, før renten hed 0,5% på boligejernes favoritlån, mens den altså i denne tid ligger og svæver mellem 1,5% og 2%. Vi skal tilbage til de kaotiske dage i coronakrisens indledning, hvor renterne kortvarigt bragede op med raketfart, for at finde en højere boligrente på de fastforrentede lån.

I aften kan ny bølgegang melde sig

En af hovedbaggrundene for de højere renter er, at den amerikanske centralbank er gået i gang med at stramme pengepolitikken. Det sker i forlængelse af en inflation, som er braget i vejret, og et jobmarked i pæn fremgang. Man er gået i gang med at drosle ned i obligationsopkøbene, og den første renteforhøjelse på den her side af coronakrisen er under opsejling.

I aften holder den amerikanske centralbank rentemøde, og det kan sætte ny bølgegang i de danske boligrenter. Der kommer næppe til at ske nogle reelle handlinger fra centralbanken i aften, men det bliver interessant at holde øje med, i hvor høj grad der varmes op for kommende renteforhøjelser. Netop dette har været omdrejningspunktet for ikke kun de stigende renter, men også de blodrøde aktiemarkeder.

Den højere rente på et 30-årigt fastforrentet lån betyder, at det i dag er 940 kr. dyrere i månedlig ydelse efter skat at låne 1 mio. kr. afdragsfrit i forhold til for 1 år siden. I dag kan man få et fastforrentet 2%-lån med afdragsfrihed til en kurs på 99,3, mens man for 1 år siden kunne få et 0,5% lån med afdragsfrihed til kurs 96,9. Det kan påvirke overvejende boligkøbere, som for nogens vedkommende slet og ret må se sig om efter en billigere bolig, da finansieringen er blevet dyrere.

Rentestigningen sender også nedkonverteringsaktiviteten endnu længere ned i dørken. Ved udgangen af sidste uge var der indfriet for sølle 6,2 mia. kr., hvilket betyder, at vi kan have kurs mod den laveste nedkonverteringsaktivitet i mere end 10 år. De første overvejelser om mulige opkonverteringer begynder omvendt at trænge sig på – særligt for de boligejere, som nåede at få et 0,5%-lån i en høj kurs sidste år.