Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejere har udsigt til 160.000 kr. mindre i friværdi

Boligejere har udsigt til 160.000 kr. mindre i friværdi

31. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

En ny prognose fra Finansministeriet viser, at huspriserne vil stige med 3,1% i år og falde med 4,8% næste år. Tilbage i maj forventede Finansministeriet husprisstigninger på 4,8% i 2022 og 0,9% i 2023. Dermed har Finansministeriet kraftigt nedjusteret sine forventninger til huspriserne for både i år og til næste år.

Finansministeriet skruer kraftigt ned for deres forventninger til boligpriserne for de kommende år. Deres forventninger er overordnet set indenfor skiven af, hvad vi forventer, men skal vi være meget nøje, så er det en anelse til den optimistiske side. Udsigterne for boligmarkedet er præget af kraftige modvinde. Boligrenterne er steget fra 2% ved årsskiftet til nu at ligge på 5%, og det påvirker boligefterspørgslen i nedadgående retning. Hertil har de rekordhøje el- og gaspriserne gjort dagligdagen i boligen dyrere, som også spiller en ikke uvæsentlig rolle, når danskerne går på boligmarkedet.

Når Finansministeriet forventer, at huspriserne vil stige med godt 3% i år, så har en stor del af den prisstigning allerede fundet sted. Tager vi højde for det, så betyder det, at de fra i dag reelt forventer et prisfald på huse på 6,5% frem mod slutningen af 2023. Omsætter vi Finansministeriets prognose til rede kroner, så betyder det for den typiske boligejer, at der er udsigt til, at parcelhuset kan blive i omegnen af 160.000 mindre værd fra i dag og frem mod slutningen af 2023. Tallet dækker over, at vi ser på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm., som i juli 2022 kostede 2.460.000 kr. og har tabt 6,5% i værdi frem mod slutningen af 2023.

Ifølge Boligsiden har juli-tal vist dét, der formentlig er starten på en længere periode med prisfald på boligmarkedet. I juli så vi, at huspriserne faldt med 0,8%, når vi tager højde for sæson. Det er det største månedlige fald i mere end 10 år. Samtidig bliver hushandlerne ved med at dykke, og udbuddet af huse er begyndt at pege op ad. Det betyder, at boligkøberne har mere at vælge mellem, og at boligsælgerne har flere konkurrenter på markedet. Udbuddet er i et historisk perspektiv fortsat meget lavt, men at det nu vokser, vil være med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10% frem mod slutningen af 2023. På lejlighedsmarkedet forventer vi et større prisfald på 10%-15%.