Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Laveste konverteringsaktivitet hos boligejerne i fem år

Laveste konverteringsaktivitet hos boligejerne i fem år

1. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra de danske realkreditinstitutter viser, at der ved udgangen af oktober blev indfriet fastforrentede realkreditlån for 12,2 mia. kr. Indfrielserne og konverteringerne var i oktober det laveste i fem år i forbindelse med en opsigelsesfrist, hvor vi skal tilbage til 2016 for at finde et mindre omfang af konverteringer.

Boligejernes konverteringsaktivitet kører på et meget lille blus. Det kommer dog ikke som verdens største overraskelse, efter renten er steget ganske betragteligt siden årsskiftet. Det betyder kort og godt, at en nedkonvertering i dag kun kan betale sig for de færreste. I tillæg har utrolig mange boligejere også allerede udnyttet muligheden for at konvertere til et billigere lån med en lavere rente på tidligere tidspunkter.

Ser vi på året som helhed, så har 2021 budt på den laveste konverteringsaktivitet i tre år. Der er i alt fire opsigelsesfrister hvert år, og oktober er den sidste. I hele 2021 er der indfriet fastforrentede lån til opsigelsesfristerne for i alt godt 120 mia. kr. Det er næsten en halvering i forhold til sidste år, som bød på 227 mia. kr. Sammenligner vi med 2019, som bød på konverteringsrekord med mere end 500 mia. kr., så er der tale om et fald på hele 76%.

Året begyndte faktisk med en pæn bølge af konverteringer i januar, hvor en nedkonvertering lå til højrebenet for en del boligejere med den markant lavere rente dengang. Men siden er renten steget, og konverteringerne gået i stå. Derfor kommer 2021 på ingen måde til at skrive sig ind i historiebøgerne for dens konverteringer på boligmarkedet.

Ser vi fremad, så forventer vi, at tiderne med store nedkonverteringsbølger er forbi for nu. Der er sket i takt med, at renteniveauet er højere nu end tidligere, og at mange allerede har klaret nedkonverteringen ved tidligere lejligheder. Fortsætter renten op, så kan opkonverteringer komme på tale som det næste, men det er ikke helt der vi er endnu. Renten skal højere op, før vi for alvor ser større konverteringsbevægelser i opadgående retning hos boligejerne.

Ved årsskiftet lød renten på 0,5% på et 30-årigt fastforrentet lån, mens den i den seneste måned har ligget og svævet på grænsen mellem 1,5% og 2%.