Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lånetilbud i realkreditinstitutterne holdes oppe af bolighandler

Lånetilbud i realkreditinstitutterne holdes oppe af bolighandler

11. juni 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog 15.910 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i maj. Det er i den lavere ende og på linje med det antal lånetilbud, vi også så i april, som bød på 16.770 lånetilbud. Det kommer ikke som nogen større overraskelse, at antallet af lånetilbud er dæmpet, eftersom der ikke er de helt store konverteringsmuligheder i øjeblikket, der som oftest er den primære driver til massive og kortvarige stigninger i lånetilbuddene.

Den pandekageflade rente, som vi har været vidne til i maj, lægger en naturlig dæmper på konverteringsaktiviteten, hvor 1 pct. lånet har været toneangivende til en kurs lige omkring 98. Og netop konverteringsaktivitet har det største potentiale til ekstreme mængder af lånetilbud, men udeblev altså i maj. Omvendt har der været godt gang i bolighandlerne i maj, som er med til at holde hånden under antallet af lånetilbud.

Ser vi fremad, forventer vi, at antallet af lånetilbud i den kommende tid vil fortsætte det mere afdæmpede niveau. Der er kort og godt ikke er lagt i kakkelovnen til voldsom konverteringsaktivitet med det nuværende renteniveau.

Noget der dog for alvor kan sparke gang i antallet af lånetilbud, er nye udsving i renten, som kan genåbne for konverteringsmuligheder. Her skal renten dog dykke til 0,5 pct. på det 30-årige fastforrentede lån mod aktuelle 1 pct. I marts oplevede vi blandt andet, at renten steg fra 0,5 pct. til 2 pct., som gav anledning til større aktivitet i både op- og nedadgående retning. Selvom der stadig er en pæn portion boligejere med 2 pct. lån eller derover, så har størstedelen konverteret ned i rente allerede, og det lægger naturligt en dæmper på konverteringsomfanget.

Over de kommende måneder vil der samtidig komme gradvist større fokus på serieskift i obligationerne bag de fastforrentede lån. Det kan give anledning til, at lidt flere boligejere henter lånetilbud hjem.