Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Få tvangsauktioner

Få tvangsauktioner

6. august 2020
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser at der i juli var 193 tvangsauktioner, når man tager højde for normale sæsonudsving. Det betyder, at der siden marts har været 882 tvangsauktioner, hvor der i samme periode af 2019 var 929 tvangsauktioner. Antallet af tvangsauktioner er altså på trods af Coronakrisen i den lave ende.

Niveauet af tvangsauktioner ligger lavt, og det er helt naturligt, da dansk økonomi op til Coronaens indtog var bund solid med rekordhøj beskæftigelse, stigende reallønninger og lave renter. Den cocktail medvirkede til at meget få måtte sende huset på tvangsauktion, og det er altså også det, som fortsat sætter grundige spor et rigtig godt stykke ind i Coronakrisen trods en eksplosion i arbejdsløsheden. Vejen fra en mistet indtægt til en tvangsauktion er nemlig lang, da man ofte vil forsøge at spare på en lang række andre poster i husholdningsbudgettet end boligudgifterne.

Coronakrisen har ramt dansk økonomi, og indtil videre har over 50.000 danskere meldt sig ledige. Ledigheden er braget op på meget kort tid, og når folk mister deres arbejde, har de naturligvis også sværere ved, at få deres økonomi til at hænge sammen. Det er desværre ikke alle, der har en lige robust økonomi, og med det slag vi har fået til dansk økonomi, vil der også komme flere tvangsauktioner. Det vil dog tage tid.

Hvor kraftig stigningen bliver i antallet af tvangsauktioner, afhænger blandt andet af, om den igangværende krise udvikler sig til en længerevarende en af slagsen. Jeg forventer, at krisen bliver kortvarig fordi, dansk økonomi var kernesund op til Coronaens indtog – man må dog ikke forklejne, at risikoen for et længerevarende tilbageslag bestemt er til stede, men med udgangspunkt i en kort krise forventer vi ikke en eksplosion i antallet af tvangsauktioner.

Efter Finanskrisen toppede antallet af tvangsauktioner i årene 2010-2012 med 400-500 tvangsauktioner om måneden. Der kommer vi ikke hen denne gang, men det vidner om hvad risikoen er, såfremt krisen bliver langvarigt.