Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Vi har retning mod det højeste antal hushandler i 14 år

Vi har retning mod det højeste antal hushandler i 14 år

29. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Der er dømt fuld kraft frem på boligmarkedet i øjeblikket og september er ingen undtagelse, viser friske tal fra Danmarks Statistik. I september måned blev der solgt 4.874 huse. Fortsætter aktiviteten med uformindsket styrke året ud, så har vi retning mod det højeste antal hushandler siden 2005.

Den høje handelsaktivitet vi har været vidne til de seneste par år, har i 2019 fået et ekstra nøk opad i form af det markante rentefald, vi har været vidne til året igennem. Sammenholder vi rentefald med rekordhøj beskæftigelse og pæn reallønsfremgang, så giver den cocktail til sammen øget appetit på huskøb, og vi forventer derfor, at den tårnhøje handelsaktivitet på huse holder året ud.

Aktiviteten smitter naturligt også af på huspriserne. Prisen på enfamiliehuse lå i september 2,2 pct. højere end samme måned sidste år.

Gode udsigter for huse

Ser vi fremad, forventer vi fortsat fremgang på markedet for enfamiliehuse. Vi forventer, at priserne fortsætter opad med omkring 3 pct. i både 2019 og 2020.

Der er mange ting, der understøtter boligmarkedet. Renterne er faldet massivt i løbet af 2019, og der er ikke den store udsigt til markante rentestigninger lige foreløbig. Læg dertil, at dansk økonomi er inde i en højkonjunktur med både reallønsfremgang og fremgang i beskæftigelsen. Det betyder samlet set, at boligbyrden (den andel af den disponible indkomst der bruges til at betale skatter og renteudgifter til boligen) er lav i en historisk kontekst, og det giver medvind til priserne.

Lejligheder får hjælpende hånd af lave renter

Retter vi blikket mod lejlighederne kan vi se, at priserne faktisk stiger i september. Priserne var 1,3 pct. højere i september end samme måned året før. Lejlighedsmarkedet har ellers haft modvind fra flere fronter i form af strammere lånekrav, massivt nybyggeri og et prisniveau, hvor færre kan og vil være med. Modvinden ser dog ud til at løje af, især på baggrund af det markante rentefald, vi har været vidne til i 2019.

Det er dog ikke lutter lagkage for lejlighedsmarkedet, som på aktivitetssiden er gået et gear ned. Handelsaktiviteten er 2,3 pct. lavere i årets første ni måneder end samme periode sidste år, og der er altså ikke helt samme drøn på som for huse.

Ser vi et år frem, så forventer vi, at priserne på lejligheder vil være tæt på det aktuelle niveau med nogenlunde uændret pris.