Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fuld fart på boligmarkedet

Fuld fart på boligmarkedet

31. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Der fuld fart på boligmarkedet, og i august blev der således solgt 4.300 boliger.

Ser vi over årets første otte måneder, skal vi helt tilbage til 2007 for at have haft en højere handelsaktivitet i samme periode. Den høje handelsaktivitet er et biprodukt af sommeren og forårets rentefald, der har øget boligkøbernes købekraft.

Rentefaldet sker på et tidspunkt, hvor det i forvejen går rigtig godt i dansk økonomi. Beskæftigelsen er på et rekordhøjt niveau, og danskerne burde opleve en pæn reallønsfremgang. Det giver en solid appetit på huskøb, og vi forventer derfor, at handelsaktiviteten holder det høje niveau året ud.

Rentefald og fremgang i dansk økonomi giver også medvind til priserne, og prisen på enfamiliehuse lå i august 3,2 procent højere end samme måned sidste år. Prisstigningstakten er derved accelereret siden marts i år, netop som renterne begyndte at falde.

Fortsat gode udsigter for enfamiliehuse

Ser vi fremad forventer vi fortsat fremgang på markedet for enfamiliehuse, og forventer at priserne vil stige med omkring 3 procent i år og næste år.

Der er nemlig mange ting, der understørre boligmarkedet. Renterne er faldet massivt gennem året, er der udsigt til at de lave niveauer ikke ændre sig foreløbigt. Lig dertil at Dansk økonomi er inde i en højkonjunktur med stigende reallønninger og fremgang i beskæftigelsen. Det betyder at boligbyrden (den andel af den disponible indkomst der bruges til at betale skatter og renteudgifter til boligen) er lav i en historisk kontekst, og det giver medvind til priserne.

Faldende renter holder hånden under priserne lejligheder

Et prisniveau hvor færre kan være med, massivt nybyggeri i de store byer, strammere lånekrav og usikkerhed omkring de nye boligskatter har for lejlighedsmarkedet betydet at handelsaktiviteten i årets første otte måneder var 4,5 procent lavere end samme periode sidste år.

Vi har igennem året været vidne til faldende lejlighedspriser priser i 5 ud af 8 måneder, men i august steg priserne igen en lille smule. Priserne var således 1,2 procent højere i august end samme måned sidste år. Lejlighedspriserne får ligesom priserne på enfamiliehuse medvind af lavere renter, og havde renterne ikke faldet ville vi forvente at priserne havde faldet.

For lejlighedsmarkedet er vores forventninger mere afdæmpende, som følge af modvinden til lejlighederne i de store byer, og forventer omkring uændrede priser det kommende år.