Prisnedslagene stiger på boligmarkedet

Boligmarkedet er vendt rundt på kort tid.

Laveste boligudbud i 14 år - udbuddet af boliger fortsatte ned i juni

Nye tal fra Finans Danmark viser, at prisnedslagene bliver stadig større. I 3. kvartal blev huse handlet til 7,3% lavere end første udbudspris. Det er største prisnedslag på hushandler i mere end 6 år, når der tages højde for sæson. For lejligheder var prisnedslaget i gennemsnit på 7,1%. Det er de største prisnedslag i næsten 9 år. Sommerhuse blev der skåret 7,4% af udbudsprisen i forbindelse med handlen.

Boligmarkedet er vendt rundt på kort tid. De første udbudspriser reflekterer i mange tilfælde ikke den pris, som markedet er i gang med at finde sig selv i, og derfor ser vi de her ret så markante nedslag i priserne. Det vidner om, at der er opstået et skel mellem sælgers forventninger og købers muligheder, og så er der kun én vej for prisnedslagene, og det er op.

Prisnedslagene er samtidig påvirket af, at der er kommet flere salgsskilte på boligmarkedet. Det giver køberne mere at vælge mellem og dermed en bedre for­hand­lings­si­tu­a­tion. Omvendt har sælgerne fået flere konkurrenter i salget og dermed en ringere for­hand­lings­si­tu­a­tion.

Vi må samtidig sande, at boligmarkedet kommer fra et vanvittig tid sidste år. Markedet var defineret ved markant stigende priser, rekordmange handler og laveste prisnedslag i 15 år. Så der har været højt at flyve, og det gør også risikoen for faldet bliver dybere. Det ser vi blandt andet på prisnedslagene. Vi forventer, at prisnedslagene kommer til at vokse yderligere herfra, hvor priserne stadig falder og boligmarkedet er i gang med at finde sig selv i den nye virkelighed. Den nye virkelighed består af lavere priser og færre handler, hvilket kommer efter markant rentestigning, højere energipriser og større økonomisk usikkerhed.

Det gennemsnitlige prisnedslag på et hus var ifølge Finans Danmark på 181.000 kr. i 3. kvartal, mens det for en ejerlejlighed var 204.000 kr.

Relaterede artikler