Boligpriserne fortsætter faldet

Stykke for stykke bliver der skåret lunser af boligpriserne.

Nyt fald i boligudbuddet - rammer det laveste i 16 år

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne faldt på ny i oktober. Huspriserne faldt med -1,6% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med -2,0%. Det er fjerde måned i træk, hvor huspriserne er faldet, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er faldet fem måneder i træk. I den periode er huspriserne samlet faldet med -4,3%, mens faldet i lej­lig­heds­pri­ser­ne nu kommer op på -6,9%

Stykke for stykke bliver der skåret lunser af boligpriserne. Og det begynder at summe op til noget, der kan mærkes. For et gennemsnitligt hus i Danmark taler vi om et prisfald på mere end 100.000 kr. Og ser vi på en lejlighed, så er prisen i gennemsnit faldet med næsten 200.000 kr. Det er især ren­testig­nin­ger­ne, som bider, og hertil er energipriserne også højere og usikkerheden for fremtiden er taget til. Det hele viser tænder overfor boligmarkedet, som oplever en væsentlig lavere interesse efter at købe bolig.

Bolighandlerne er drattet om. De seneste tal viser, at september bød på den sløjeste han­del­sak­ti­vi­tet for en september i 9 år. Vi forventer, at den lave han­del­sak­ti­vi­tet også gælder for oktober og desuden vil fortsætte over det næste stykke tid. De færre boligkøb betyder samtidig, at der kommer stadig flere salgsskilte på boligmarkedet, som er steget med 44% i forhold til for bare ni måneder siden. Det giver boligkøberne mere at vælge mellem, og sælgerne mere konkurrence. Det er i sig selv med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.

Renterne spiller en kæmpe rolle i nedgangen på boligmarkedet. Renten på et fastforrentet lån er gået fra at hedde 2% til nu 6%. Det gør det dyrere at finansiere boligen, som dermed bider på bo­li­g­ef­ter­spørgs­len. For nogle kan det betyde, at boligdrømme simpelthen må opgives, mens andre må se sig nødsaget til at lede efter en billigere bolig. En billigere bolig kan opnås ved at købe mindre eller af en anden kvalitet, eller det kan forsøges ved at presse prisen på boligen ned. Det hele giver et samlet nedadrettet pres på boligpriserne, som vi aktuelt ser udfolde sig på boligmarkedet. Samtidig oplever boligmarkedet modvind fra højere energipriser, høj inflation samt større usikkerhed for den økonomiske fremtid.

Vi forventer, at huspriserne vil fortsætte med at falde over det næste halve til hele års tid. På landsplan forventer vi, at huspriserne står overfor yderligere fald på 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne kan falde yderligere 10%-15%. Prisfaldet vil især være udtalt i og omkring de større byer. Renterne bliver ved med at stige, og samtidig er tempoet gået markant ned i dansk økonomi. Kommer vi til at opleve en længere periode med en svækket dansk økonomi, så er risikoen, at vi kommer til at tale om endnu større prisfald og over en længere periode.

Relaterede artikler