Boligejere har udsigt til 160.000 kr. mindre i friværdi

Finansministeriet skruer kraftigt ned for deres forventninger til boligpriserne for de kommende år.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Boligmarked fortsætter med fuld damp – højeste antal februar-salg nogensinde

En ny prognose fra Fi­nans­mi­ni­ste­ri­et viser, at huspriserne vil stige med 3,1% i år og falde med 4,8% næste år. Tilbage i maj forventede Fi­nans­mi­ni­ste­ri­et huspris­stig­nin­ger på 4,8% i 2022 og 0,9% i 2023. Dermed har Fi­nans­mi­ni­ste­ri­et kraftigt nedjusteret sine forventninger til huspriserne for både i år og til næste år.

Fi­nans­mi­ni­ste­ri­et skruer kraftigt ned for deres forventninger til boligpriserne for de kommende år. Deres forventninger er overordnet set indenfor skiven af, hvad vi forventer, men skal vi være meget nøje, så er det en anelse til den optimistiske side. Udsigterne for boligmarkedet er præget af kraftige modvinde. Boligrenterne er steget fra 2% ved årsskiftet til nu at ligge på 5%, og det påvirker bo­li­g­ef­ter­spørgs­len i nedadgående retning. Hertil har de rekordhøje el- og gaspriserne gjort dagligdagen i boligen dyrere, som også spiller en ikke uvæsentlig rolle, når danskerne går på boligmarkedet.

Når Fi­nans­mi­ni­ste­ri­et forventer, at huspriserne vil stige med godt 3% i år, så har en stor del af den prisstigning allerede fundet sted. Tager vi højde for det, så betyder det, at de fra i dag reelt forventer et prisfald på huse på 6,5% frem mod slutningen af 2023. Omsætter vi Fi­nans­mi­ni­ste­ri­ets prognose til rede kroner, så betyder det for den typiske boligejer, at der er udsigt til, at parcelhuset kan blive i omegnen af 160.000 mindre værd fra i dag og frem mod slutningen af 2023. Tallet dækker over, at vi ser på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm., som i juli 2022 kostede 2.460.000 kr. og har tabt 6,5% i værdi frem mod slutningen af 2023.

Ifølge Boligsiden har juli-tal vist dét, der formentlig er starten på en længere periode med prisfald på boligmarkedet. I juli så vi, at huspriserne faldt med 0,8%, når vi tager højde for sæson. Det er det største månedlige fald i mere end 10 år. Samtidig bliver hushandlerne ved med at dykke, og udbuddet af huse er begyndt at pege op ad. Det betyder, at boligkøberne har mere at vælge mellem, og at boligsælgerne har flere konkurrenter på markedet. Udbuddet er i et historisk perspektiv fortsat meget lavt, men at det nu vokser, vil være med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10% frem mod slutningen af 2023. På lej­lig­heds­mar­ke­det forventer vi et større prisfald på 10%-15%.

Relaterede artikler