Rentetilpasning skudt i gang: For syttende gang i træk lander F1 i negativt terræn

Dog ingen besparelse i det for F1-lånerne.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Opsigelsesfristen nærmer sig: Mindre konverteringsbølge skimtes i horisonten

I dag har Totalkredit affyret startskuddet til denne uges ren­te­til­pas­nings­auk­tio­ner for boligejere, som står overfor en ny rente 1. april. Efter første auktionsdag lyder den foreløbige kon­tant­låns­ren­te for F1 på -0,11 pct. For 17. gang i træk ser F1-renten således ud til at lande med negativt fortegn ved en auktion hos Totalkredit. F1-lånerne må dog vente med at kende det endelige resultat til på torsdag. F3 starter auktion i morgen og slutter onsdag, mens F5 kun er på auktion på torsdag.

Dagens ren­te­til­pas­nings­auk­tion slår fast med syvtommersøm, at negative renter til danske boligejere langtfra er et overstået kapitel. Og selvom vi ikke kender de endelige resultater før senere på ugen, så skal der ske uhørt meget med renterne, hvis ikke vi skal ende med negativt fortegn foran både F1, F3 og F5.

Det er dog ikke sådan, at boligejere med F1 får en besparelse ud af den negative rente, hvis det foreløbige resultat holder. Boligejere med F1 sidder nemlig i dag med en rente på -0,27 pct., så de vil kunne se frem til et år med en lidt højere rente, end den de har betalt det seneste år. De store vindere i forbindelse med auktionerne er der udsigt til med længder at blive for boligejere med F5. De kommer fra en rente på 0,76 pct. og kan med ugens auktioner lande en ny rente i nærheden af -0,25 pct.

Kaster vi et blik på den månedlige ydelse efter skat på et F1-lån uden afdrag, så stiger den med 100 kr. om måneden pr. lånte million, hvis det foreløbige resultat holder stik. Der vil dog under alle omstændigheder stadig være tale om en meget lav månedlig ydelse på trods af, at der altså er udsigt til en mindre stigning. For boligejere med F3 ventes en rente i omegnen af -0,30 pct. mod 0,15 pct. i dag, hvilket vil give en lavere ydelse og højere afdrag på henholdsvis 90 kr. og 190 kr. For F5’ere er der de største ændringer i vente med 220 kr. i lavere ydelse og 390 kr. i højere afdrag pr. lånte million.

Selvom vi ikke ser ud til at ende med renterekorder ved denne auktion, så er billedet med ultralave renteniveauer i den grad intakt. Og med den lempelige pengepolitik, som den europæiske centralbank (ECB) ser ud til at fortsætte med så langt øjet rækker, så er der heller ikke udsigt til de store ren­testig­nin­ger fra den front på lån med de allerkorteste rentebindinger. Den lempelige pengepolitik fra ECB er med til at holde de danske boligrenter i ekstremt kort snor.

Relaterede artikler