Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

Det er blevet 4,8% dyrere at bygge en bolig det seneste år.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig var 1,3% højere i 3. kvartal sammenlignet med 2. kvartal. Ser vi over det seneste år er byg­geom­kost­nin­ger­ne steget med 4,8%. Det er den højeste årlige stigningstakt siden 2007. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks er baseret på omkostningerne ved opførelsen af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det er især omkostningerne til materialer, som trækker de samlede byg­geom­kost­nin­ger op. Omkostningerne til materialer steg således med 5,6% i 3. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er den højeste stigningstakt i 14 år. Lø­nom­kost­nin­ger­ne stiger også med 3,2% i 3. kvartal målt mod samme tid året før, hvilket også er højere end i de foregående kvartaler, men som dog samtidig ikke er en voldsom stigning historisk set.

Vi er i øjeblikket vidne til den højeste om­kost­nings­stig­ning i at bygge bolig i 14 år. Det er især omkostningerne til materialer, som trækker op, mens lønningerne endnu holder sig nogenlunde i skindet, om end de også har pil opad. Det går stærkt i byggeriet, hvor meldingerne om mangel på materialer og arbejdskraft er steget markant året igennem, og det smitter af på, hvor meget danskerne skal have op af lommen, når de bygger bolig.

De seneste tal viser, at 42% af virksomhederne indenfor bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft. Også antallet af virksomheder, som melder om mangel på materialer, er steget i de seneste måneder, hvor 26% af virksomhederne indenfor byggeriet melder om pro­duk­tions­be­græns­nin­ger som følge af mangel på materialer.

I dagens tal mangler vi tilmed de mange renoverings- og byggeprojekter, som danskerne har kastet sig over det seneste år under coronakrisen. Under krisen har vi set bolighandlerne stryge afsted på et højt niveau, hvor en del danskere ofte skal benytte en håndværker i forbindelse med at klargøre boligen til salg samt gøre sin egen nye bolig ind­flyt­nings­klar.

Relaterede artikler