Ny prognose fra vismændene: Boligejerne har udsigt til næsten 300.000 kr. i øget friværdi

Farten har været høj på boligmarkedet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Ny prognose fra vismændene: Boligejerne har udsigt til næsten 300.000 kr. i øget friværdi

En ny prognose fra vismændene viser, at de forventer, at huspriserne vil stige med 11,2% i år og 2,6% næste år.

Omsætter vi vismændenes prognose til rede kroner, så betyder prognosen for den helt almindelige husejer, at der samlet set er udsigt til, at parcelhuset bliver 292.000 kr. mere værd ved udgangen af 2022. Det dækker over et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm., som i 2020 kostede 2.072.000 kr., som har udsigt til at blive 232.000 kr. dyrere i år og 60.000 kr. dyrere i 2022.

I juni forventede vismændene dog, at huspriserne ville stige med 13,8% i år og 4,5% næste år. Så der er altså tale om en pæn neddrosling i deres forventninger. Det giver rigtig fin mening, da boligpriserne har taget sig en dæmper de seneste måneder. En prisstigning på over 11% hører dog stadig til i den klart høje ende.

Vi skal dog skal huske på, at en stor del af prisstigningen allerede har fundet sted. Prognosen fra vismændene betyder derfor, at de forventer, at priserne herfra vil være flade og endda kan have negativt fortegn i enkelte måneder resten af året. Det er overordnet en retning for boligmarkedet, som er vi er enige i.

Der er ingen tvivl om, at farten har været høj på boligmarkedet, men der er faldet mere ro over boligmarkedet i den seneste tid. Helt friske tal fra i morges fra Boligsiden viser, at hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne steg med 0,3% i september. Tidligere på året var vi oppe var de månedlige prisstigninger oppe og runde 2% for både huse og lejligheder, og det vidner om, at priserne stadig har pil op, men i et markant lavere tempo. Det langsommere tempo bekræftes også af han­del­sak­ti­vi­te­ten, hvor antallet af handler minder mere om tiden før krisen end under krisen. I tillæg er renterne steget siden vi fyrede nytårsraketter af ved indgangen til 2021, hvor renten hed 0,5% på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån. I dag hedder renten 1,5%, og det vil også medvirke til at holde priserne i snor.

Relaterede artikler