Heftigt boligsalg i januar

Der blev solgt i alt 8.393 boliger i januar.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lånetilbud i realkreditinstitutterne holdes oppe af bolighandler

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at der i alt blev solgt 8.393 boliger i januar. Det er 42% flere sammenlignet med samme måned sidste år og næsten dobbelt så mange som gennemsnittet for januar siden 2011, som statistikken går tilbage.

Det stærke boligsalg i januar er gældende på alt lige fra huse til lejligheder og til sommerhuse. I januar blev der solgt 5.127 huse og 2.107 lejligheder, hvilket for begge boligtyper er omkring 40% højere sammenlignet med januar sidste år. Som­mer­hus­mar­ke­det skød også i vejret med 1.159 handler og en stigning på næsten 90% i forhold til for et år siden.

Boligerne går som varmt brød i øjeblikket, hvor boligmarkedet har taget den heftige aktivitet fra sidste år med ind i 2021 og endda lagt lidt til. De her tal er i bund og grund ret voldsomme, og tager vi højde for, at der normalvist er nedgang i boligsalget om vinteren, så står januar tilbage med det højeste boligsalg i statistikkens historie. Boligkøbernes kort på hånden er blevet markant forringet, mens sælgerne sidder med trumferne. Udbuddet er det laveste i 15 år, og priserne steget betragteligt. Jeg forstår udmærket godt, hvis man som køber kan opleve, at det er svært i øjeblikket.

Det høje boligsalg tager gradvist nye lunser af udbuddet af boliger, som fortsætter med at falde og nu faldet 10 måneder i streg. Det er aldrig set før. Og det faldende udbud er til trods for, at der faktisk kom flere nye boligannoncer i januar end normalt, men en meget sulten køberskare æder alt, hvad der lander på tallerkenen hos mæglerne og mere til. Sammenligner vi udbuddet af huse med for et år siden, er det faldet med 28%, mens udbuddet af lejligheder er faldet med 32%. Udbuddet på sommerhuse er det seneste år dykket med præcis 50%.

Den høje han­del­sak­ti­vi­tet danner sammen med det laveste udbud i 15 år risiko for en giftig cocktail for boligmarkedet. Boligpriserne allerede steget mærkbart siden sidste år, og selvom markedet ikke er slået ud af trit med virkeligheden, så øger den nuværende hastighed risikoen for, at det gør. Vi forventer at se et øget udbud gennem foråret, som vil give lidt luft til et presset boligmarked, hvor handler og prisstigninger løjer af. Men ser vi ikke en stigning i udbuddet, så taler om vi om en ganske anden historie for boligmarkedet, hvor balancen kan blive udfordret. Priserne på huse, lejligheder og sommerhuse var i januar henholdsvis 7,6%, 10,3% og 10,9% højere sammenlignet med for et år siden.

Relaterede artikler